Снощи пред президентството: БСП брани президента, Христо Иванов и сие – Черноморието, а други групички просто си викат без кауза

Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН: „Манипулация е твърдението, че на протеста са се събрали различни политически групи“.

Това каза пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова и уточни:

„Първоначално събралата се група на протеста беше БСП, които като опозиция реакцията им беше да защитят президента. Втората група, която беше отишла да протестира пред Министерски съвет, беше на Христо Иванов. Тя е съществената и интересната, защото там младите лица бяха излезли с много ясна кауза и тя не беше българският президент и българският главен прокурор. Каузата беше Черноморието и бетонът върху него, липсата на закони и прозрачност защо определени хора имат по-големи права, отколкото други в тази държава“.

Според нея лидери на малки формации, които нямат политическо представителство и социологията не им дава перспектива, са присъствали на протеста в четвъртък под организация на пиар експерта Арман Бабикян:

„Тази група замърси идеята на другите, защото при другите има гражданска кауза, спрямо която правителството би трябвало да излезе с позиция“.

По думите на политическия психолог младите хора, които са със зелено мислене, са „манипулирани от псевдополитически тези, свързани с антипрокурорската теза и пропрезидентската защита:

„Тези теми нямат общо, сложени на едно – те са миш-маш“, коментира Христова. Според нея интерес от това имат БСП, защото имат за разрешаване вътрешни проблеми, лидерите на малките политически партии, които не са представени, както и „новите активни лица, които искат да заемат политически значими места“.

Мнението на Антоанета Христова е, че никой няма интерес от предсрочни избори въпреки създалата се ситуация, защото отново ГЕРБ ще спечели вота.

Проф. Христова беше категорична, че ДПС няма интерес да предизвиква каквото и да е, но е интересно, че за първи път Движението за права и свободи влиза в окото на бурята.

В предаването „Преди всички“ проф. Христова заяви, че само експертите в правната система могат да кажат дали прокуратурата има право да влезе в президентството, ако има доказателства.


image0 (9K)