Сноудън е изменник, а не изобличитeл, според доклад на САЩ

Заключението на Комисията по разузнаване към Конгреса на САЩ за публикуваните от бившия служител на ЦРУ -Едуард Сноудън секретни документи, доказващи, че американското правителство е следило масово телефонни разговори, е че той е изменник на страната си и предател на колегите си, а не изобличител.

Според доклада повечето изтекли секретни документи са свързани със защита срещу терористични атаки, защитават американските войници на мисия и нямат нищо общо с обикновените американци.

Докладът се появява само ден след като две правозащитни организации подеха кампания за това американският президент Барак Обама да помилва Сноудън, но предложението им беше отхвърлено от Белия дом.

Докладът, състоящ се от 36 страници, беше изготвян в продължение на две години, а излизането му съвпада и с премиерата на дългоочаквания филм за Сноудън на режисьора Оливър Стоун.

В ролята на Сноудън влиза Джоузеф Гордън-Левит. Филмът проследява живота на Едуард Сноудън от 2003 г. до 2013 г., когато той изобличава програмата „Призма“ заедно с журналиста Глен Грейнуолд и режисьора на документални филми Лаура Поатрас, след което напуска САЩ и се укрива в Русия.

В същото време самият Сноудън не пропусна да коментира доклада на Комисията по разузнаване с редица съобщения в Twitter.

“Докладът им е толкова изкривен, че би било забавно, ако не беше толкова недобросъвестно“, написа той.

offnews.bg


image0 (9K)