Смъртни заплахи са отправени към наш издател и към журналист

Международната организация „Репортери без граници“ следи с тревога случая с електронното издание (сайт) „Зов Нюз“, което е базирано във Враца. Има данни, че неговият издател Георги Езекиев е заплашен на местна престъпна група.

„Репортери без граници“ призоваха властите у нас да вземат спешни мерки. В публикацията се посочва, че „Зов Нюз“ и сайта „Биволъ“ са провели разследване на действията на банда за наркоразпространение и други престъпления, при които имало и полицейско участие. Едно от замесените лица е казало пред камера, че босовете на престъпната група планират „да елиминират“ Езекиев.

[ad id=“265508″]

Репортерът на „Зов Нюз“ Мария Димитрова е получила смъртни заплахи чрез текстово съобщение (SMS) и в социалните мрежи. Нейн информатор е бил пребит от три неизвестни лица.

$Силно притеснени сме от заплахите срещу издателя на сайта Георги Езекиев и срещу Мария Димитрова. Тя е подала жалба в полицията, която е била оставена без последствия. Българските власти трябва да приемат тези заплахи и нападения сериозно“, коментира Полин Аде-Мевел. Тя отговаря за Балканите в „Репортери без граници“.

[ad id=“225664″]

На „Зов Нюз“ беше наложена огромна по размер глоба заради публикации по време на банковата криза през 2014 година. Наблюдатели определиха непосилната санкция в размер на 100 000 лева като държавна репресия от страна на Комисията за финансов надзор. Съдът отмени финансовото наказание.

„Репортери без граници“ припомнят, че България е на 109-о място по свобода на словото от общо 180 изследвани – най-ниското равнище за целия Европейски съюз.

cross.bg


image0 (9K)