Смехът в неподходящи ситуации – начин за овладяване!

Случвало ли ви се е да се смеете, когато смехът е последната уместна реакция!

Има изключително много ситуации, в които човек се смее неуместно, пише az-jenata.bg.

Нервният смях реално изобщо не е смях, това ви кара да се чувствате неловко, въпреки че не можете да го потиснете.

В някои случаи този нервен смях наистина е неконтролируем, но въпреки това има начин да се опитате да го овладеете:

Емоционална реакция

Смехът в неподходящи ситуации е емоционална реакция на нервната система. Това не означава, че сте луди или че сте безчувствен лош човек. Може да се каже, че това не е истински смях, защото е резултат от механизъм на нервната система, който се отключва в стресови ситуации и има за цел да намали тревожността и внезапния прилив на стресови хормони. До голяма степен този неуместен смях е начин да се отърсите възможно най-бързо от прилива на хормони на стреса.

Облизване на устните или захапване

Тази техника помага да потиснете смеха в неуместни ситуации. Опитайте да вдишате дълбоко въздух и да издишате, ако се налага дори по-шумно от нормалното. Можете да захапете леко и езика си, ако това ще ви помогне.

Щракане с химикалка

Ако разполагате с химикалка, направете онова досадно нещо, което вероятно в други ситуации би ви подразнило – щракане с химикалката. Щракащият звук може да помогне на мозъка да се откъсне за момент от механизма, отключващ смеха и да ви помогне да го потиснете.

Съсредоточете се върху цвят в обкръжението ви

Когато усетите, че ще се засмеете в неподходящ момент, съсредоточете погледа си върху цвят наоколо или някакъв към предмет. Опитайте се да не мислите за ситуацията, която е предизвикала неуместния смях. Загледайте се продължително в цвета или предмета, за да се разсее мозъка.

Тананикайте си песен наум

За да не изглеждате съвсем луди за околните, изпейте си песен наум, която да ви успокои. Важното е моментално да започнете да мислите за текст и мелодия, за да отвлечете мозъка и нервната система от проблемната ситуация.


image0 (9K)