Сметища пламнаха в цяла България

В Свищов е обявено бедствено положение до петък заради пожар на сметището. Междувременно пламна склад за отпадъци в Ботевград. Пожар на незаконно сметище стана причина и за пожара под моста на автомагистрала „Струма“ край Дупница преди седмица.

До петък трябва да бъде напълно потушен пожарът на старото сметище в Свищов, който избухна преди пет дни. Нови огнища няма, но старите продължават да тлеят.

60 пожарникари и доброволци денонощно гасят терена. Няма опасност нито за близката вилна зона, нито от обгазяване на града. След направения първоначален оглед от полицията и пожарната има съмнения, че сметището е подпалено умишлено. То ще бъде рекултивирано веднага след изтеглянето на пожарните оттам.

В 16 ч. днес бе подаден сигнал и за пожар в склад за отпадъци в Ботевград. На място са изпратени 6 пожарни екипа. Това съобщават от пресцентъра на пожарната. Според тях опасност за населението няма. В горящите помещения има части от автомобили и пластмаса, заради което има силно задимяване в района. Засегнати са 400 кв метра площ.

Пожар на нерегламентирано депо за отпадъци стана причина и за затварянето на автомагистрала „Струма“ край Дупница. пожарът доведе до щети по конструкцията на едно от съоръженията на автомагистрала „Струма“, временно затваряне на 10-км участък от нея за ремонтни дейности и пренасочване на целия трафик в посока София – Кулата и обратно по обходен маршрут край град Дупница.

Днес Окръжната прокуратура в Кюстендил е повдигнала обвинение на собственика на фирмата, която управлявала депото, съобщиха на съвместен брифинг говорителят на Главна прокуратура, Румяна Арнаудова и окръжният прокурор на Кюстендил, Камелия Стефанова. Наложената мярка за неотклонение е „парична гаранция“ от 5000 лева. Ако обвинението бъде доказано, санкцията предвидена по закон е от 2 до 8 години затвор.

Говорителят на главния прокурор Арнаудова каза, че има предписание от РИОСВ – Перник от 23 май 2019 година за премахване на отпадъците от мястото където са. „Срокът е изтекъл 14 дни преди пожара“, допълни Арнаудова.

Собственикът на депото обясни преди дни, че бил принуден да складира отпадъците под моста на магистралата, тъй като всички депа в района отказали да приемат боклука поради липса на свободно място.


image0 (9K)