Смесената колония от редки и защитени видове се е увеличила в Поморийското езеро

Резултатът от мониторига показва, че числеността на гнездящите дебелоклюни рибарки (Sterna nilotica) е повишена като числеността им е около 50-60 двойки, докато при първото потвърдено гнездене в лагуната през 2015 година, броя им е бил около 35 двойки.

Наред с редките рибарки на острова гнездят саблеклюни (Recurvirostra avosetta), речни (Sterna hirundo) и белочели рибарки (Sterna albifrons), кокилобегачи (Himantopus himantopus) и морски дъждосвирци (Charadrius alexandrinus).

Припомняме, че през миналата година гнездовия сезон на смесената колония от редки видове птици беше провалена поради човешко безпокойство и нарушение на режима на ЗЗ „Поморийско езеро“ – забрана за практикуване на воден туризъм и спортове.

На съществуващия вече повече от 10 години малък остров в южната част на лагуната, създаден от доброволците на Зелени Балкани и BTCV (Великобритания) се е разположила колонията от гривести рибарки (Sterna sandvicensis), която е символа на Поморийско езеро. Тази година числеността е по-ниска и е под обичайните 1300 двойки.

Върху създадените в периода 2012-2013 година дървени платформи в западната част на езерото в края на април гнездяха саблеклюни и белочели рибарки, които вече са отстъпили място на по-късно пристигналите около 100 двойки речни рибарки. Колония от над 50 двойки саблеклюни гнездят върху остатъците от ерозирал вал.

Другата интересна новина от лагуната е почти сигурното гнездене на една двойка стридояди (Haematopus ostralegus) – вид, който не е регистриран като гнездящ през последните 30 години в зоната.

Още интересни новини четете в ЗАРАТА.


image0 (9K)