„Смела стъпка“. За какво се споразумяха Израел и Обединените арабски емирства

Израел и Обединените арабски емирства се договориха за нормализиране на отношенията си, съобщи Ройтерс като се позова на служители от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Споразумението е с исторически характер заради обтегнатите отношения на Израел с Арабския свят. Страната поддържа нормални дипломатически и търговски връзки само с Египет и Йордания – единствените държави, с които има мирни договори.

Израелското правителство се е съгласило да не анексира Западния бряг на река Йордан, съобщи БТА. Споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства ще бъде подписано до три седмици в Белия дом от израелския премиер Бенямин Нетаняху и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

„С нетърпение очаквам много скоро да ги приема в Белия дом за официалното подписване на споразумението. Това ще стане най-вероятно в идните три седмици. Те ще дойдат във Вашингтон“, каза президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че това е „исторически ден“.

„Съединените щати се надяват, че тази смела стъпка ще бъде първата от поредица от споразумения, които ще сложат край на 72 години на враждебност в региона“, каза още Помпейо.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди споразумението. „Палестинското ръководство отказва да приеме и осъжда изненадващата тристранна декларация на ОАЕ, Израел и САЩ“, коментира Набил Абу Рудейна, старши съветник на Абас. В позицията, изчетена пред сградата на администрацията на Абас в Рамалла, Абу Рудейна добави, че споразумението е предателство към Йерусалим и палестинската кауза.

Израелско-палестинският конфликт датира от 1947 г. Израелците и палестинците не постигат окончателно споразумение за мир. Неразрешени остават въпросите за взаимното признаване, границите, сигурността и контрола над Йерусалим.

В излъчена на живо пресконференция премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства мирното споразумение. „Пълният и официален мир с ОАЕ ще доведе до сътрудничество в много сфери между двете страни и ще създаде чудесно бъдеще“, каза той.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)