Слънцето провокира образуването на тъмни петна по кожата

През лятото често се образуват пигментни (тъмни) петна по кожата. Любимите им места са слепоочията и шията, но могат да се появят навсякъде по тялото. Обикновено се провокират от слънцето. Вина имат и други фактори – хормонални про­блеми, заболявания на женските полови органи, увреждане  на черния дроб, анемия, нарушена обмяна.  Честа причина за петната е ползването на дразнещи кожата мазила / например, крем с лошо пречистени съставки/ или облъчване с UV-лъчи, непосредствено след употреба на парфюми и други козметични про­дукти на спиртна основа. Тъмни следи по кожата се образуват и  след лечение с вендузи или синапени лапи. При дълготрайна употреба на някои медикаменти може да се засили кожната пигментация. Дефектът настъпва и в процес на развитие на обменни заболявания. Например, при болестта на Адисон пигментацията е резултат от натрупване на веществото  меланин в кожата. При тази болест първоначално потъмняват откритите части на тялото, после гръдните зърна, половите органи и накрая болният придобива тъмнобронзово кафяв цвят. Светли остават само дланите на ръцете и стъпалата му. Типично за Адисоновата болест е образуването на кафяви петна по устните, венците и вътрешната повърхност на бузите.

При болестта на Базедов кафявите петна са главно около очите и устата. Те се съчетават с усилено сърцебиене,  уголемяване на щитовидната жлеза, изпъкналост на очите.

При друга болест – пелагра, се променя пигментацията на тези части от тялото, които най-често се излагат на слънчева светлина.

Във всички случаи трябва да се следва правилото: явят ли се петна по кожата, прегледът при ендокринолог или дерматолог да не се отлага.  С лекарска помощ може бързо да се намери  решение на проблема, предизвикал нежеланите пигментации. Добри резултати се получа­ват при приемане, в продължение на месец, на вит. С, пантотенова киселина, вит. В1 и В2. Препоръчва се още носенето на леко защитно облекло – шапка, слънчеви очила, памучни ръкавици, чадър. Задължително е откритите части на тялото да се мажат с  крем, който има висок  слънцезащитен фактор (SPF) – около 50.

Източник- http://www.transmedia.bg/2859


image0 (9K)