Случаят „Недялко Йорданов“: какво премълчава прокуратурата?

Подлежи ли на наказателна отговорност шофьор, който блъсне човек на пешеходна пътека, но след това му окаже помощ и потърпевшият не предяви никакви претенции към него?

Това е основният въпрос по казуса с известния поет Недялко Йорданов, който беше обвинен, че по непредпазливост е нанесъл средна телесна повреда на възрастен човек на 26 март в Бургас. За това се разбра от негова публикация в профила му във Фейсбук в деня на преизбирането на Иван Гешев за главен прокурор

„Лична отмъстителност“
Поетът недвусмислено обвини наследника на Сотир Цацаров в „лична отмъстителност“. Бащата на собственика на таблоидния сайт „ПИК“ и отявлен защитник на Гешев – Недялко Недялков, обяви че е обект на прокурорски тормоз, защото публично е защитил през август другия си син – издателят на разследващия сайт „Биволъ“ Асен Йорданов, който е обект на прокурорски интерес и редица проверки.

Последва становище на Бургаската апелативна прокуратура, в което се казваше, че законът задължава разследващите да предявят обвинение на Недялко Йорданов, защото той е блъснал човек на пешеходна пътека. Въпреки че пострадалият е декларирал, че не желае поетът да бъде съден.

„Прокуратурата е спазвала стриктно закона, тя е задължена да действа по закон, независимо с оглед субекта на престъпление. Всякакви упреци граничат с тенденции и манипулации. Имаме пътно произшествие на пешеходна пътека – квалификацията на деянието изключва прекратяване на наказателното производство по искане на пострадалия“, коментира и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Какви са фактите?
Недялко Йорданов е обвинен по член 343, алинея 3, буква А от Наказателния кодекс (НК), предвиждащи от една до шест години затвор. Тази норма действително не предвижда делото да бъде прекратено по искане на пострадалия, тъй като сблъсъкът е станал на пешеходна пътека.

„Има един принцип в правото, който казва, че когато има общ и специален закон, се прилага специалният закон. В случая, освен общата разпоредба на член 343 от НК, където е повдигнато обвинението по алинея 3, има и специална норма – член 343а“, коментира пред Свободна Европа адвокатът на поета – Сава Каров.

„Наказателното производство се прекратява, ако пострадалият поиска това“
Цитираният от него текст визира случаите, в които шофьорът „е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия“. Наказанието тук е значително по-леко за средна телесна повреда – до две години затвор или пробация. Освен това изрично е предвидена възможност, че „наказателното производство се прекратява, ако пострадалият поиска това“.

С други думи – въпреки че случаят с Недялко Йорданов отговаря на тази хипотеза в НК, прокуратурата прилага общата разпоредба, за да иска по-тежко наказание, продължавайки разследване, вместо да го прекрати.

Адвокат Каров вече е направил искане в тази посока, но наблюдаващият прокурор е заявил, че ще се произнесе по съществото на делото. Тоест, когато назначената тройна автотехническа експертиза е готова и трябва да прецени дали да внесе обвинителен акт срещу поета в съда. Не е ясно обаче защо прокуратурата държи на второ експертно изследване при положение, че първото категорично е установило вината на Йорданов за сблъсъка и нито той, нито защитата му оспорва това заключение.

„Тройната няма да каже нещо по-различно. Безспорно е че произшествието е станало на пешеходна пътека. Дали е влязъл пешеходецът при започнал да мига светофар, Недялко си е виновен, защото е трябвало да гледа. Само че едно е една експертиза, която струва 300 лева, а съвсем друго е тройна, която струва 900 лева. Защото някой накрая ще трябва да я плати тая сума. В тая държава само големите риби се спасяват да не плащат, обикновено малките го отнасят като стой та гледай“, коментира адвокат Каров.

Тримесечен застой на делото
Основният аргумент на Недялко Йорданов, че обвинението срещу него е заради изявлението му в защита на сина му Асен, е че привличането му като обвиняем става на 9 септември – 25 дни след въпросната публикация във Фейсбук и цели три месеца, след като е изготвена уличаващата го автоетхническата експертиза.

Заключението е готово още в началото на юни, но разследващите не правят нищо през цялото лято. Единственото движение по делото в този период е декларацията на пострадалия възрастен мъж, че няма претенции към поета.

„Защо толкова месеци прокуратурата е бляла баира не мога да кажа“
Според адвокат Каров това забавяне е „в подкрепа на твърдението на Недялко Йорданов, че [обвинението] е в резултат на оказаната от него подкрепа на Асен Йорданов“. „Когато фактите говорят, дори и адвокат Каров трябва да замълчи. В случая експертизата е изготвена на 4 юни и защо толкова месеци прокуратурата е бляла баира не мога да кажа“, добавя защитникът.

Неоснователна мярка за неотклонение
Друг знак, че в случая разследващите проявяват специално отношение към поета е фактът, че още през септември му е определена мярка за неотклонение „подписка“. Въпреки че това е най-леката мярка и задължава обвиняемия единствено да уведоми водещия делото, ако си сменя адреса, законът предвижда изрични условия, в които тя да бъде активирана.

Прокуратурата често злоупотребява с правото си да определя мерки за неотклонение, въпреки че може да го прави само в случаите, когато съществуват реални данни обвиняемият да се укрие, да възпрепятства досъдебното производство или да извърши престъпление, например. Не е известно казусът на Недялко Йорданов да влиза някоя от тези хипотези.

„Според мен в случая им е останало от предходна бланка, когато са повдигали обвинение на някого и по инерция е станало, условно казано“, сподели адвокат Сава Каров не без чувство на ирония.

Нарушена презумпция за невинност
Адвокатът обаче не пропуска да посочи друг проблем в поведението на прокуратурата по това дело – публичното разгласяване на името на клиента му, за когото недвусмислено е съобщено, че е блъснал човек на пешеходна пътека. Въпреки че по казуса няма произнасяне на съда дори на първа инстанция.

„Прокуратурата си позволява на всеослушание да казва кой, какво, що, как, къде и т.н. Това е недопустимо по закон. Биха могли, като искат толкова много да кажат нещо, да кажат „лицето Н. Й.“. Това е едно, но когато те казват „Недялко Йорданов еди-какво си“, те нарушват неговите граждански права“, отбеляза Каров, допълвайки, че „това не е от вчера – Гешев си позволява да изважда материали от досъдебни производства и да ги разпространява“.

„Той е един известен и популярен български гражданин, баща на децата си. И?“
Самият Гешев също коментира казуса с уточнението, че не е запознат с него. „Той е един известен и популярен български гражданин, баща на децата си. И? Какво? Ще го прочета, човекът има право [на мнение]… Аз не знам дали сте прочели, че има становище на бургаската прокуратура, която подробно обяснява какъв е казусът. Това са две гледни точки. Има изявление и след това има становище на прокуратурата. И двете не съм ги чел“, заяви новоизбраният за главен прокурор, подчертвайки, че „всеки може да защитава личното си мнение“.

Свободна Европа потърси още в началото на седмицата говорителя на Бургаската апелативна прокуратура Йовита Григорова, за да ѝ постави няколко уточняващи въпроса. Те бяха свързани с причините за определяне на мярка за неотклонение на Недялко Йорданов и с момента, в който е била изготвена автотехническата експертиза. Четири дни по-късно оттам отговориха, че „по поставените от Вас въпроси пресцентърът на Апелативна прокуратура – Бургас вече е отговорил в изпратено до медиите съобщение“. Информация по тези въпроси във въпросното съобщение обаче липсва.

Борис Митов www.svobodnaevropa.bg, Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)