В служебния кабинет на Радев няма хора на БСП

Срещата на членовете на бъдещия служебен кабинет се провежда в голямата зала на президентството. Сред тях няма хора, директно свързани с БСП. Вместо това, Румен Радев е заложил на дългогодишни експерти, които са работили с по няколко правителства, включително с тези на ГЕРБ.

До последно за служебен министър-председател се спряга името на проф. Огнян Герджиков, който е в сградата на президентството. За поста служебен премиер се завъртя и името на акад. Стефан Воденичаров.

На „Дондуков“ 2 са и бившият зам. социален министър Гълъб Донев, човекът, който е писал бюджетите на няколко правителства и зам. финансов министър – Кирил Ананиев, Екатерина Михайлова (бивш депутат и зам. председател на НС от ДСБ), актьорът и шеф на Благоевградския театър, Рашко Младенов, бившият шеф на полицията в Пловдив, Пламен Узунов и др. Сред дошлите в президентството са и Ради Найденов, бивш шеф на кабинета Симеон Сакскобургготски, който в момента е посланик в Берлин и Христо Алексиев, който е зам. генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Името на Алексиев се спряга за транспортен министър. На „Дондуков“ 2 дойде и деканът на Стопанския фалултет на СУ доц. Теодор Седларски, който е гласен за служебен министър на икономиката.

От „Дондуков“ 2 обявиха, че днес няма да кажат официално кои са новите министри. Радев ще издаде само два указа – за назначаване на Елена Йончева за медиен съветник и на Цвета Тимева (експерт от Агенция „Пътна инфраструктура и транспортното министерство) за съветник по социалните въпроси.

Ако президентшата пожелае, и на нея ще бъде назначен екип. Засега не е ясно дали Радев ще поиска нов лекар в президентството.

Най-вероятната дата за предсрочните парламентарни избори е 26 март.

Според заложените в Конституцията ограничения президентът с един указ разпуска Народното събрание и насрочва избори, като датата не може да бъде по-късно от два месеца от разпускането на Народното събрание.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)