След три съдилища: Пенсионер, прегазил 6-годишно дете, е с условна присъда

2 години и 6 месеца след смъртта на 6-годишния Мартин, който бе прегазен на тротоара в Сандански, Върховният касационен съд постанови окончателно условна присъда за шофьора убиец, съобщи майката на момченцето пред бТВ.

Трагедията стана на 25 юли 2018 г. Тогава екипи на ВиК в Сандански пристигнали с багер на улица „Александър Буйнов“. Паркирали тежката машина на улицата и поставили сигнализация, че пътят е затворен. Около багера се събрали деца от квартала, за да го разгледат – сред тях и 6-годишният Мартин. Докато се организирали да започват работа, към служителите на ВиК се приближил възрастен мъж. Той поискал да мине с колата си покрай багера, но му било отказано. Видимо ядосан, мъжът се качил в автомобила, натиснал газта, проправил си път между багера и паркираните на тротоара коли. Миг по-късно прегазил и детето, което е било на тротоара, пред очите на майка му и баба му.

Първоначално Мартин бе приет в болницата в Сандански, където бе извършена операция по спешност, при която е изваден далакът му. След това момченцето бе транспортирано в столичния „Пирогов“. Въпреки усилията на лекарите там, детето издъхна на 3 август.

Почернената майка Мирослава Ставрева заяви, че е очаквала различно развитие на делото и ефективна присъда. Тя обясни, че на първа инстанция присъдата е била отново условна, но Софийският апелативен съд е дал на шофьора 3 години ефективно наказание. Сега обаче присъдата отново е условна.

„Убийците напътя остават не наказани, не защото нямаме закони, а заради член 54 от Наказателния кодекс, който позволява да се дават тези условни присъди за смекчаващи вината обстоятелства. Когато извършиш такова престъпление без алкохол или наркотици, автоматично получаваш условна присъда“, каза Мирослава.

Жената уточни, че ще се бори за промяна на закона.

 


image0 (9K)