След срещите на Борисов в Дубай: Изграждаме Балкански хъб за износ на храни към Близкия изток

Премиерът уточни, че може да инвестира в консервната промишленост и в производството на полуфабрикати

Да се направи своеобразен хъб на Балканите за износ на храни към Близкия изток и по специално към Обединените арабки емирства (ОАЕ). Това са коментирали по време на срещата си премиерът Бойко Борисов и шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум, който е вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ и управник на емирство Дубай, стана ясно от думите на самия Борисов след разговорите между двамата в Дубай.

Премиерът уточни, че може да инвестира в консервната промишленост и в производството на полуфабрикати. Само преди ден, докато беше в Абу Даби, Борисов изтъкна, че балканските страни могат да се координират и сътрудничат в износа на животни – агнета към емирствата.

По думите на Борисов с шейха са коментирали доста теми и са си дали кратки срокове по тях да има резултати. Така двамата са се разбрали до Нова година да бъде подписано и споразумение за рамково сътрудничество.

„Вярно, че в други държави на Балканите е по-лесно да се получи разрешение, особено върху собствеността на земя, но нашето геостратегическо положение е такова че имат основателен интерес към нас“, каза Борисов.

„И с подобни хъбове в областта на прехраната, можем максимално да използваме възможностите на България и на Балканите в тази сфера“, увери премиерът. Борисов даде да се разбере, че „сме чукали на отворени врати“. В тази връзка са се „задействали“ в рамките на 3 седмици в България да дойде икономическа делегация от ОАЕ, заедно с няколко министри. До 20 ноември пък 7 български университета ще бъдат поканени да посетят Дубай. Наред с това са обсъдили темите в сферата на високите технологии и отбранителната индустрия, а икономическите министри са в пряк контакт.

България в известна с математиците и програмистите си, каза Борисов. Сферата на туризма също щяла да бъде включена в рамковото споразумение. По време на визитата си пък били проведени няколко конферентни връзки между икономическите министри и на образованието. Темата за моста за сътрудничество в сферата на образованието, високите технологии е била приета много силно от премиера – шейх Мохамед.

След един месец вътрешният министър Младен Маринов също ще бъде в Дубай, но за конференцията на Интерпол. Въпреки това домакините от емирството ще му организират посещение в техните полицайски участъци, както направили това и за Борисов. По думите на премиера можем да подпишем и споразумение за сътрудничество между полицейските служби. В тази връзка Борисов припомни, че над 7000 българи живеят в Дубай, а над 3000 нашенци са посетили страната като туристи. Борисов покани шейх Мохамед у нас, води го в конезавода край Шумен

Борисов е предложил шейх Мохамед да дойде на визита у нас в удобно за него време, който да посети и държавния ни конен завод „Кабиюк“ край Шумен. Премиерът изтъкна, че шейхът е световен шампион по езда, луд фен на лова и имал огромна яхта, но не човек на природата и традициите, а „българинът както се казва се е родил на кон“, пише „Монитор“.

По думите на Борисов в родния завод ма различни коне, овце и говеда, които биха могли да бъдат много интересни за шейха. Той обаче бил много практичен и затова се разбрали да направят нещата на две стъпки – първо министерска визита и работа на комисиите в следващите месец и половина, подписване на споразумение за стратегическо партньорство и едва тогава да говорим за посещение в България. Емиратските инвеститори са добре дошли у нас. Това пък е отблязал премиерът по време на срещата си с шейх Мохамед, като изтъкнал възможностите на българските индустриални зони, съобщиха от пресцентъра на МС.

Държим на приятелските връзки с ОАЕ и желаем да ги развиваме и задълбочаваме, заявил още Борисов. Премиерът изразил увереност, че България и федералната монархия могат да си сътрудничат успешно в сфери като информационните технологии, селското стопанство, инфраструктурата, туризма и сигурността.

Министър-председателят подкара патрулка

Министър-председателят подкара и патрукла. По време на визитата си той посети Центърът по операциите на полицията в Дубай. Там той се запозна с автомобилите, техниката и ресурсите, с които разполагат в полицейските служби в Дубай. От там се координира дейността на 28 хиляди камери в целия град. В Центъра пък постоянно дежуряли 80 полицейски служители.

Самият Борисов публикува снимки в профила си във Фейсбук, от които се вижда, че той лично пробва един от луксозните джипове. Част от патрулките на местната полиция пък са марка „Макларан“.

Ръководителят на полицията генерал-майор Абдула Халифа ал Мери е показал възможностите и придобивките на органите по сигурността в Дубай, а Борисов е информирал домакините за мерките, които страната ни е взела по сигурността на границите с техника и жива охрана.

Той посочи, че само преди дни бяха осигурени 341 нови полицейски джипове за нуждите на гранична полиция и допълни, че страната ни планира цялостна модернизация на Института по криминалистика.


image0 (9K)