След срещите на Антъни Джошуа и Кубрат Пулев, Петър Лесов разкри какви слабости имат двамата и защо Кличко капитулира

Петър Лесов е едно от най-ярките имена в българския и световен бокс. Роден е на 12 септември 1960 г. в град Раковски, където започва да тренира на 14-годишна възраст под ръководството на прочутия търсач на млади таланти Любен Гаджев. В националния отбор за формата му се грижи Николай Джелатов, с когото постига всичките си успехи на ринга. Петър Лесов е многократен републикански шампион и трикатен носител на купа „Странджа“. В колекцията му има още олимпийска титла и два златни медала от Европейско първенство. Ето какъв коментар направи той пред агенция ПИК за срещите Антъни Джошуа-Владимир Кличко и Кубрат Пулев – Кевин Джонсън.

– Г-н Лесов, за два дни наблюдавахме два много силни боксови мача – Антъни Джошуа-Владимир Кличко и Кубрат Пулев – Кевин Джонсън. Какво очаквахте от тях и какво ви впечатли в срещите?

– Аз очаквах срещата на Джошуа с Кличко да протече по малко по-различен начин. Но това, което показаха двамата, беше супер. Това бе бокс на най, най-високо ниво. Голямо зрелище. Принципно, Кличко не бе типичен в поведението си. Той действа на принципа – удари и хване. Накъсва играта. Но сега Джошуа не му позволи да удари в серия. Двамата играха повече от дистанция. Нямаше я тази борба, която, например, направи Поветкин с Кличко. И двамата бяха супер добре подготвени физически, много здрави. Опитни са и бяха развили добре тактика си.

– Срещата бе доста агресивна, което изненада коментаторите…

– Аз също не очаквах, че ще започнат в такова високо темпо и ще издържат 12 рунда. Кличко е по-опитен, но младостта на Джошуа, според мен, си каза думата. Но, вижте – гледаме мач тежка категория. Който нанесе първи мощен удар, има голямо предимство. Кличко имаше страхотен шанс.

– Говорите за шестия рунд…

– Да. В този момент гонгът спаси Джошуа. Ако не беше в края на частта, Кличко се чувстваше комфортно и не се знае до какво щеше да доведе това. Пак ще кажа, че срещата беше много агресивна. Това със сигурност се е понравило на хората около ринга и пред телевизора. Добра защита, нанасяха точни удари. Супер професионалисти.

– На фона на Джошуа и Кличко как видяхте мача на Кубрат Пулев с Кевин Джонсън?

– Двата мача бяха различни. При Джошуа имаше 90 000 зрители. У нас бяха 4000. Какво точно да сравняваме? Кевин Джонсън е бил добър боксьор. Има техника, бързина. Но след прекъсване от 2 години няма как да очакваме, че е в много добра форма. Кубрат в първите рундове мъчеше с ляв от дистанция да играе, за да не получи силен удар. Може би Кубрат очакваше, че Кевин и по-бързо ще се измори и по-лесно ще се справи с него. Американецът грохна в осмия рунд. Кубрат тогава скочи да го нокаутира, за да зарадва публиката, но не можа да намери пролука за добър тежък удар. Реално Кевин беше готов да приключва мача в осмия рунд. Той си седеше в ъгъла и чакаше една хубава атака и щеше да падне, но не стана. Кубрат не успя да реализира. Той отиваше много близо до американеца и от къса дистанция не успя да нанесе завършващ удар.

– Отиваме към мач Джошуа – Пулев, рано или късно. От какво трябва да се пази Кубрат. Британецът показа голямата си класа…

– Кубрат има подобрение на защитата. Но в щаба му трябва да обърнат още внимание на защитата от ляво кроше и десния прав. Джошуа има много бърз ляв прав. При него е интересно това, че прави атака с по 3-4 удара. Не пуска само единични удари, което е трудно да му реагираш, ако ги допуснеш. При тежкия му удар, ако му дадеш възможност да направи такава серия, понасяш много. Ще трябва от щаба на Пулев доста да поработят.

– Видяхте ли слабости в играта на Антъни Джошуа?

– Има едно увисване, когато Джошуа тръгва да удря с десния прав. Прави го често. Може би това е едно от неща, които Кубрат трябва да анализира добре. Ако в този момент Пулев направи крачка назад, той ще може да го среща с десен прав. Те двамата са на една височина, така че дистанцията няма да е проблем. Кубрат продължава да пуска лявата ръка ниско долу. По-добре е да я прибира горе, защото Джошуа има доста бърз десен удар. Едно отпускане може да се окаже фатално.

– Британецът има доста мощен удар и демонстрира срещу Кличко страхотна физика?

– Да, така е. Точно затова казвам, че Кубрат трябва да вдигне и прибере ръката. Един десен на Джошуа може да го свали и да стане грешка. Три тежката е така. Един удар ти разбива играта и си аут. Така стана и при Кличко. Аз не очаквах, че Кличко в 11-ия рунд ще е така свеж. И какво стана. Един много точен удар и приключи. Кличко се пречупи.

– Много анализатори прогнозираха, че Кличко ще свеж и мощен до средата на мача. Почти и така стана, защото в шестия рунд Джошуа бе повелен…

– Същото очаквах и аз. И Кличко беше много прагматичен в тези първи части, ако може така да се каже. Възрастта си казва обаче думата. Кличко оценява това. Той просто пропусна възможностите си. А когато Джошуа го прати в нокдаун, Владимир не успя да се възстанови. Кличко може би беше в състояние да продължи, но нямаше шанс. Не можеше да мисли, просто не знаеше къде се намира. А Джошуа е хитър боксьор и щеше да го свали. Нещата бяха ясни.


image0 (9K)