След смъртта на 3-годишния Сашко: Анестезиолози напускат педиатрията

След отстраняване на директори и лекари в три болница, анестезиолози напускат столичната педиатрия. Кризата в лечебницата започна, след като 3-годишния Алексанър издъхна заради пневмония, а родителите му обявиха медиците в бездействие. Напускането на двамата анестезиолози поставя под риск работата на болницата. Междувременно майка на друго дете се свърза с Nova, за да разкрие подробности около борбата за живота на малкия Александър.

Дъщерята на майката, станала свидетел на случилото се, е от 8-ми ноември хоспитализирана след 40-градусова температура и гърчове.

„В интензивното има прозрачни стъкла. Сложиха го на масата, опитаха се да го реанимират. Главната сестра също изключително много помагаше, имаше доктор анестезиолог, който не беше дошъл по този случай в болницата, но и той помагаше. И неговата жена помагаше. Докторите направиха, каквото е възможно”, разказва майката Гергана Севелиева.

От педиатрията потвърдих, че анестезиолозите са входирали молбите си и искат да си тръгнат.

Единият от тях бил този, който интубирал починалия 3-годишен Александър.

Дежурствата на временно отстранената доктор Елена Георгиева пък били разпределени между други лекари.

„Аз не бих искала да ме лекува доктор, който след 20-часова смяна, с треперещи ръце идва към детето ми и се обръща с думите „какво ви е състоянието?“ Добрите условия за работа ще рефлектират върху качеството и съответно върху по-бързото оздравяване на нашите деца”, категорична е Гергана.

Според аутопсията причината за смъртта на детето е двустранна хеморагична пневмония. А някои инфекции не могат да бъдат лекувани.

„Ако като народ сме на мнение, че тук работят убийци или некомпетентни хора, то тогава има нещо сбъркано в системата”, смята Севелиева.

Заради проблемите в системата през пролетта имаше протести в педиатрията. Правителството обеща да отпусне един милион и 700 хиляди лева.

dnes.dir.bg


image0 (9K)