След скандали за доставки най-сетне одобриха ваксината на „Астра Зeнека“ за употреба в ЕС

Европейската агенция за лекарствата одобри ваксината срещу COVID-19 на „Астра Зeнека“ за употреба в ЕС, съобщава Би Би Си, цитирана от Нова телевизия. Регулаторът препоръча медикаментът да се използва за имунизация на граждани над 18-годишна възраст.

Решението идва на фона на продължаващите спорове дали англо-шведската компания нарушава поетите ангажименти за доставки на ваксината за евроблока. ЕК вече оповетсти публично договора си с „Астра Зeнека“, надявайки се да докаже, че производителя нарушава поетите ангажименти.

Новината бе съобщена първо в профила на ЕМА в „Туитър“, както и в последвало прессъобщение. И в двете се посочва, че тя е подходяща за възраст над 18 години – с други думи, не се посочва горна граница от 65 години, каквато допускаше Германия, че ще се появи, след като регулаторът ? не я препоръча за хора над тази възраст.

Това добавя векторната ваксина на британско-шведската компания и Оксфордския университет към двете РНК ваксини – тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и другата на „Модерна“ – които получиха разрешение за използване на пазара на ЕС в последния месец. Както и при другите ваксини, става дума за „условно одобрение“ за европейския пазар – то е обвързано с предоставяне на още данни от компанията.

Окончателното решение е на Европейската комисия, но то се смята за формалност и в предишните два случая дойде часове след реакцията на ЕМА.

По-рано днес, след дни на спорове между „Астра Зенека“ и Европейския съюз заради обявено забавяне на доставките, Брюксел публикува със съгласието на компанията договора, сключен за доставка на ваксини. Той сочи, че „Астра Зенека“ би следвало да предоставя дози на държавите в ЕС и от заводите си във Великобритания.

“Астра Зенека” съкращава драстично доставките в ЕС на поръчаните ваксини

75% спад в доставките от “АстраЗенека”

“АстраЗенека” отказва разговори с ЕК за ваксините

 

 


image0 (9K)