След свалянето на Жаблянов БСП ще сезира КС

Това стана по време на дебатите за оставката на Валери Жаблянов

[ad id=“225664″]

БСП напусна залата след убийствена реч на лидера на БСП Корнелия Нинова срещу ГЕРБ и „Цветановщината“ и в защита на демокрацията. Това стана по време на дебатите за оставката на Валери Жаблянов.

„Ако бъде гласувана тази оставка, БСП ще сезира Конституционния съд и европейските институции. Съжалявам, че днес ставате свидетели на това“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС към българските граждани.

[ad id=“237001″]

„Българската политическа класа е незряла да оцени историята си и да отговори на реалните ви проблеми. Съжалявам. че управляващите дадоха този тон и ви причиниха днес това“, заяви Корнелия Нинова.

Тя заяви, че правилникът на Народното събрание изчерпателно е определил при какви случаи може да бъде прекратен мандата на зам.председателя на пармалента и ги изброи.

[ad id=“238430″]

Искането за предсрочно прекратяване на мандата на Жаблянов е незаконно, посочи тя. Тя се спря на мотивите един по един.

Нинова обвини управляващите в двойни стандарти. „Бягате от реалните проблеми зад този разговор за миналото“, посочи тя.

„Това е елементарно отмъщение за оставката на Главчев, допълни лидерът на БСП. Това е моделът Цветановщина“, посочи Корнелия Нинова и допълни, че заради този модел сме осъждани 7 пъти в Страсбург.

Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате на Конституционен съд, ще сезираме и европейските институции, заяви лидерът на БСП. Така, по думите й, цяла Европа щяла да види, че зад заглавието Граждани за европейско развитие на България стои диктатура.

„Това е отмъщение за свалянето на Димитър Главчев“, констатира още Корнелия Нинова по повод на твърдението, че именно предишният председател на Народното събрание е бил инициаторът на подписката за оставката на Жаблянов.

[ad id=“236993″]

Нинова обвини ГЕРБ в двойни стандарти и даде за пример двустранния договор за Македония, срещу който бил Жаблянов и се ползва като един от аргументите за оставката му, докато оставка не се иска на депутата от мнозинството Георги Марков, който открито се противопостави на Истанбулската конвенция. Това също е международен договор, припомни соцлидерката.

[ad id=“236999″]

След изказването на Корнелия Нинова от БСП напуснаха залата и заявиха, че ще се върнат само за гласуването на оставката на Валери Жаблянов.

 


image0 (9K)