След санкциите от САЩ: „Северен поток-2“ засега остава без сертификат

Международната компания за сертификация и класификация Дет норске веритас – ДНВ (Det Norske Veritas – DNV GL) потвърди прекратяването на всички дейности по сертифициране на газопровода „Северен поток-2“, предаде БТА. Причината за това решение са новите санкции от САЩ, съобщи в неделя говорителят на компанията Роберт Ковни.

„През ноември 2020 година ДНВ престана да предоставя услуги на кораби, обслужващи Северен поток-2. Предстои компанията ни да спре всички дейности за проверка на газопроводната система“, посочват от компанията.

Това се случва след приемането на ново законодателство в САЩ, според което компаниите, които предоставят услуги за тестване, проверка или сертификация за „Северен поток-2“, подлежат на санкции.

На 1 януари в САЩ влязоха в сила разпоредбите на бюджета за отбрана, които включват разширяване на санкциите както срещу газопроводите „Северен поток-2“, така и срещу „Турски поток“.

Проектът „Северен поток-2“ включва изграждането на две газопроводни линии с общ капацитет 55 милиарда кубични метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. До този момент са построени 94 процента от газопровода.

Газопроводът „Турски поток“ от Русия до Турция по дъното на Черно море беше открит през януари 2020 г. Срокът за завършването на неговото продължение през България, което е наричано от премиера Бойко Борисов „Балкански поток“, беше 15 декември. Ден след това изпълнителният директор на държавния газов оператор „Булгаргтрансгаз“ Владимир Малинов потвърди пред „Медиапул“, че строителството е завършено. Официално откриване не беше проведено.

Целта е по газопровода Русия да доставя руски природен газ в Централна и Източна Европа като заобикаля Украйна. Вашингтон разглежда и „Турски поток“, и „Северен поток като геополитически инструменти, с които Кремъл поддържа Европа в зависимост от руския газ.

Българската държава осигурява почти 3 млрд. лева, с които плаща за построяването на „Турски поток“. Основният изпълнител на строителството в България е саудитската компания „Аркад“, която се ръководи от руски граждани, които наеха за подизпълнители основно руски фирми, а тръбите са произведени в Русия. 90% от капацитета на бъдещия газопровод за следващите 20 години са резервирани от дъщерни фирми на „Газпром“ и швейцарската МЕТ, съобщи „Булгартрансгаз“ в началото на 2020 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)