След ремонт бившето Първо основно училище приема даровитите деца на Стара Загора

Сградата на бившето Първо основно училище ще приеме младите таланти на Стара Загора. Училището за даровити деца ще отвори врати през септември 2020 г.

Община Стара Загора е в трескава подготовка на предпроектно предложение за ремонт на сградата на бившето Първо основно училище. В програмата на кмета Живко Тодоров за третия му мандат е заложено сградата да стане приемно училище за даровити деца. В него ще могат да се обучават ученици не само от Стара Загора, но и от цялата страна. Основните дисциплини ще са математика и компютърни науки. Училището ще е като затворен комплекс, включително с общежитие.

Изготвя се идеен проект за реновиране на съществуващата сграда и превръщането ѝ в привлекателна образователна среда, съответстваща на най-съвременните изисквания. Ще се предложи и най-доброто като преподавателски състав.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е подкрепил идеята за училището и е обещал финансиране на проекта.

„Идеята е да се стимулират даровитите деца, както се прави по света, защото те движат света. Целият потенциал на града ще бъде активиран да работи, а Общината ще създаде условия децата да се развиват“, обясни Живко Тодоров. Желанието на кмета за новото училище е продиктувано най-вече от огромните успехи, постигнати от младите старозагорски математици на олимпиадите в Азия. При всяко участие те се връщат с диамантени, златни, сребърни и бронзови медали.

Част от младите таланти на Стара Загора биха могли да се обучават в новото училище, което ще отвори врати през септември. Идеята е, след като завършат средното си образование, те да продължат обучението си в Тракийския университет. По препоръка на кмета Живко Тодоров и бизнеса на Стара Загора там от следващата учебна година се предвижда откриването на две нови специалности – „Информатика и компютърни науки“ и „Комуникационна и компютърна техника“.

Припомняме, че през 2014 г. сградата беше ремонтирана от фирма „Зара строй“, която спечели откритата обществена поръчка за  318 хиляди лева. Ремонтът обхвана цялостна подмяна на дограмата, покрива, изпълнение на противопожарните предписания, както и ремонтиране на санитарните възли.


image0 (9K)