След резилите през последните дни: Връщат Ценко Чоков в ареста

Ценко Чоков се връща в ареста. Домашният арестант, който преди дни беше заснет в ресторант, ще се върне в килията за нарушаване на условията на мярката за неотклонение. Това стана ясно минути преди 19:00 часа.

Оказа се, че бившият кмет на Галиче е излизал често със съдебно разрешение. А сега не разбира защо спирането му в ресторант да се нахрани е проблем, предаде Нова телевизия. От домашния арест към съдебната зала Ценко Чоков тръгна сам. Нямаше полиция, която да го конвоира. Яви се в съда на собствен ход с патерици.

„Аз не съм направил нищо, аз не смятам, че е престъпление човек да се нахрани. Престъпление ли е?”, попита Чоков журналистите. Заяви, че в протокола, с който може да се движи, не пише час, но пише мястото, до което може да отиде.

„Имам право да се нахраня като всеки човек. Всички, които са под домашен арест, нали ги пускат почивка, нали обядват някъде, защо не са в моята ситуация?”, попита Чоков.

Нарушил ли е правилата Ценко Чоков трябваше са реши съдия Георги Ушев – този, който му е дал разрешението да излезе на 17 декември. В разрешението обаче не пише дали на Чоков е забранено да сяда да яде в ресторант; пише, че е свободен да отиде на зъболекар.

„Аз не виждам какво съм прегрешил, ще ме изядете”, заяви Чоков. А дебатите в зала нарушил ли е Ценко Чоков правилата продължиха три часа. Основният въпрос – след като никой не му е забранил да сяда на ресторант, след като маршрутът и часовете, в които да е навън, не са уточнени, коя точно разпоредба е нарушил Ценко Чоков.

„Аз нямам никакви притеснения, смятам, че престъпление не съм направил. Имам право на храна, отбих се за 15 минути, че ми падна захарта, че съм диабетик. Поръчах си храната, бил съм 15 минути, пих една чаша вода. Това беше, въпреки че говореха, че имало напитки, вода и едно кафе, и се прибрах”, заяви Чоков, цитиран от БЛИЦ.

Адвокатите му заявиха, че делото е предрешено. А простичката истина е, че Ценко Чоков е действал в рамките на даденото му от съдия Георги Ушев разрешение. Оказва се, че Ценко Чоков е излизал често с разрешение на съда. Както сам каза – поне по 15 дни месечно. Последните дати, за които е имал одобрение – 17 декември, когато беше сниман в ресторанта, 19-ти и 20 -ти декември. А също и идващите 2,3,4 и 7 януари.


image0 (9K)