След президента, и БСП праща промените в АПК в Конституционния съд

Възраженията на социалистите са свързани с поскъпването на жалбите по делата, водени от граждани

След държавния глава Румен Радев, и БСП праща промените в АПК в Конституционния съд. Това става ясно от прессъобщение от „Позитано“ 20.

В 12:15 часа народни представители от ПГ на „БСП за България“ ще внесат в Конституционния съд жалбата.

В дебатте, съпътствали обсъждането на промените в кодекса на 13 септември, лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че ако бъдат приети, социалистите ще се обърнат към Конституционния съд.

[ad id=“225664″]

„Обществото няма да има достатъчно информация, както и журналистите. Това е нарушаване на принципа за достъп до информация“, обяви тогава лидерът на социалистите. Възраженията на червените са свързани с поскъпването на жалбите по делата, водени от граждани. Това според тях е пречка пред възможността хората да се обжалват действията на администрацията.

„Увеличава се размерът на таксите, когато гражданите искат да защитят свое право“, изтъкна при дебатите от парламентарната трибуна Нинова.

„С тези предложения се обръща досегашният принцип на правовата държава, на конституционния ред. Заседанията, в които гражданите защитават правата си, сега ще бъдат закрити, по изключение открити. А не обратното, както беше досега“, каза при разескванията на 13 септември Корнелия Нинова.

[ad id=“263680″]

„Не става въпрос за партийни интереси, а за принципи на конституционния ред“, коментира лидерът на БСП. „Много от гражданите няма да могат да защитят и да търсят правата си. Увеличението на таксите вероятно няма да е посилно за тези, които искат да обжалват отказ за социални помощи“, каза още Нинова.


image0 (9K)