След Нова година започва имунизацията срещу К-19 у нас

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19 стана ясно след редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. До четвъртък здравното министерство ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Ще бъде създаден и координационен съвет, който ще отговаря за организацията на имунизацията, който ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов. Очаква се ваксинацията да започне след Нова година, а още тези дни ще пристигнат и фризерите за т. нар. фризерна ваксина на Pfizer.

„Всеки български гражданин ще има достъп до ваксина. Българите ще имат достъп до същите ваксини, които ще има за всички европейски граждани“, отново изтъкна министърът на здравеопазването проф. Ангелов. Ще бъде проведена информационна кампания, за да могат хората да се ориентират, съобщава БНТ. „Ваксините ще бъдат доброволни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Ангажимент на Координационният съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу COVID-19, ще получи ваксина, такава, каквато пожелае“, подчерта още министърът и отбеляза, че ваксините, които ще пристигнат в България ще са същите, както и в останалите страни от ЕС.

До края на тази седмица в София и в Бургас ще бъдат доставени фризери за съхранение на ваксината на „Пфайзер“ срещу COVID-19, съобщава БНР.

 


image0 (9K)