След като COVID-19 порази 7 души в Банско: Опасни ли са ски курортите?

Седми случай на заразен с коронавирус чужд гражданин в Банско. Всички, дали положителна проба до момента, са англичани, които имат собствени апартаменти в курорта, предаде БНР.

Преди три дни семейство с три деца беше поставено под домашна карантина. Вчера възрастен британец беше приет в инфекциозното отделение на Благоевградската болница.

Тази сутрин беше потвърдена положителната проба за 9-годишно дете, което също е на почивка в Банско с чичо си. Тестът на мъжа още не е готов.

Коронавирусът порази 7 човека и в Банско

Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус с почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека, каза на редовния си брифинг в 08.00 часа председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Той добави, че чичото на детето е бил преди това контактен със сестра си, която е болна от коронавирус инфекция.

Проблем на туристическите фирми, на хотелите, е, че в стремежа да запазят бизнеса си, приемат хора, които са абсолютно безотговорни, коментира председателя на оперативния щаб, имайки предвид горепосочения случай и други подобни.

Общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е картината в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужди граждани. Положението със ски курортите е много интересно, каза проф. Мутафчийски. По мнението на специалистите изстиването на носоглътката прави скиорите по-податливи към вируса. По тази причина ски курортите са инкубатор на зараза, подчерта председателят на Националния щаб.

Призивът на кмета

От интернет страницата на община Банско кметът препоръча в неделя, 15 март, хотелиерите да не приемат нови туристи и да прекратят предсрочно престоя на гостите, които в момента са в курорта.

„Всички собственици, управители и работещи в хотелиерския бранш да предприемат всички необходими мерки за неприемане на нови туристи, а настанените в момента да бъдат запознати и задължени да изпълняват мерките, определени от Националния оперативен щаб. Да бъде ограничено свободното движение извън хотелските комплекси и места за подслон на пребиващите в тях гости.“ Това се казва в препоръката на кмета.

По предварителна информация в близките дни в курорта се очакват около хиляда гости от Великобритания.

Кадев е изпратил писмо до хотелите, призовавайки за солидарност към ситуацията и да спрат приемането на нови туристи.

Как реагираха хотелиерите

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин бе категоричен, че „днес (неделя, 15 март) ще затворим докъм 80% от хотелите“.

Ефект ще има ако всички от бранша проявят солидарност и затворят, отбеляза Бистрин. „Апелирам към бранша за солидарност и гости от рискови страни да не се приемат“. Той определи препоръките на кмета като „отговорни“.

Очаква се до няколко дни зимният сезон в Банско да приключи.

Каква е ситуацията в комплекса със заразното британче

Още 10 посетители е имало в хотела със заразеното с коронавирус дете в Банско. В петък там са пристигнали петима души от Англия – двама възрастни и три деца, като родствената връзка помежду им все още не е известна, съобщи БНТ.

На петимата веднага са взети проби за COVID-19, като четири са отрицателни, а една е положителна – на 9-годишното дете. Нито то, нито останалите четирима имат клинични симптоми, но въпреки това са поставени под двуседмична карантина в хотелския комплекс. В същия затворен комплекс е имало и още 10 други посетители, които са пристигнали от Великобритания.

Представители на Регионалната здравна инспекция ще преценят днес на място какви мерки да бъдат приложени към гостите и персонала на хотела.

Колко чужденци има в Банско

Официално регистрираните посетители на Банско на 13 март са 2172 души, от които два дни по-късно – към 15 март, на територията на общината се намират само 692 души от 29 страни. По информация на интернет страницата на общината всички те са били информирани за извънредното положение в страната и мерките за защита от заразяване, които е необходимо да вземе всеки у нас.

dnes.dir.bg


image0 (9K)