След като изтърваха положението с комарите край Дунава, днес започва пръскането

Масово жителите на крайдунавските села и градове се оплакват от нашествието на комари. Много туристи, които искат да се насладят на историческите обекти, както и на флората и фауната в района, също проплакаха в социалните мрежи, че просто е невъзможно не само да се разходиш, но и да спиш. Ухапванията са чудовищни, описва премеждията си и жена от вътрешността на страната, отишла да разгледа старата крепост край Свищов.

В разговор с жител на Русе стана ясно, че според него властите са изтървали положението тази година и да пръскат оттук нататък популацията на хапещите е станала в огромни размери.

От Министерството на земеделието, храните и горите съобщават, че днес, 4 юли 2019 г., започва дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав. Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез повсеместно пръскане на засегнатите площи по цялото поречие на река Дунав.

Кампанията ще се извърши чрез авиационно третиране с цел масовото унищожаване на комарите и предотвратяване разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.

Самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, ще излети в 19:15 часа от селскостопанската площадка в село Гложене, област Враца.

***

Най-старият известен комар, приличащ анатомично на съвременните представители, е открит в канадски кехлибар, датиран отпреди 79 милиона години (от креда). Малко по-стар предшественик с по-примитивно устройство е известен отпреди 90 до 100 милиона години.


image0 (9K)