След една година панаири по казуса „Бедечка“, сега защитниците на парка се готвят да направят панаир на 18 септември

Нетрадиционен протест е насрочен в Стара Загора на 18-и септември (понеделник) от 18 ч. На площада пред Общината ще бъдат разпънати палатки и ще започне импровизиран фестивал на игри и изкуства. Той ще продължи до следващата вечер. След една година панаири по казуса „Бедечка“, сега и ние можем да направим панаир, заявяват организаторите от гражданската мрежа „Запазете Бедечка“.

Исканията на протеста към Общината са:

[ad id=“236993″]
1. В новия общ устройствен план не отреждайте никакви нови петна за строителство – нито до вече строящите се сгради, нито за нов хипермаркет, нито в най-южната част!
2. Не издавайте нови разрешителни за строителство – издайте откази!
3. Възстановете стадион „Химик“!

На сесия в края на месеца предстои Общинският съвет да приеме нов общ устройствен план, с който паркът да бъде запазен. Очертава се обаче да е само частично и това предизвиква гнева на „Запазете Бедечка“.

[ad id=“225664″]

В описанието на събитието във „Фейсбук“ пише: „Докато четете този текст, се готви допускане на 8 нови кооперации до Стария чинар, изграждането на нови хипермаркети и прекъсване на връзката със „Зеления клин“, застрояване на значима част от парка и всичко това брандирано като „спасението“ на Бедечка!“

Само преди месеци 85% от участвалите в местен референдум казаха „да“ на запазването на парка в максимални граници. Кметът Живко Тодоров, който инициира референдума, започна решаването на въпроса. Границите на парка обаче сега не са ясни въпреки, че въпросът в референдума ясно показваше кои са тези граници. Застрашена е не само южната част на парка, но и неговата по-гъсто залесена северна част – именно в нея са въпросните нови строителни петна, както и парцел на веригата „Лидъл“.


image0 (9K)