След вота в Турция: Европа обмисля премахване на двойното гражданство

В Белгия се предлага премахване на двойното гражданство след референдума в Турция. В Германия обмислят то да бъде ограничено и постепенно отменено. В Австрия, където притежанието на два паспорта е незаконно, се въвеждат парични глоби до 5000 евро.

Турската диаспора в Европа е по-благосклонна към разширени пълномощия на турския президент, отколкото сънародниците им в самата Турция. Това показват резултатите от вота на референдума в чужбина. Рекордьори във вота „за“ са турците в Белгия, Австрия и Холандия.

Подкрепата за Ердоган, дошла от Европа обаче доведе до преосмисляне на двойното гражданство и мерки за неговото ограничаване и премахване. След като близо 78% от участвалите в допитването турци в Белгия са подкрепили конституционните промени, представители на белгийската политическа класа изразяват мнение, че двойното гражданство трябва да бъде премахнато. По официални данни турците в Белгия са около четвърт милион и повечето от тях имат и белгийско гражданство.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен използва повода, за да напише в Туитър, че се чувства насърчен в намерението си да забрани външни проповедници да говорят в неразрешени джамии в Белгия. По думите му точно такива духовници са допринесли за резултата от референдума сред белгийските турци. Франкен подкрепя идеята за отнемането на двойното гражданство, първоначално изразена от депутат от партията Християндемократи и фламандци, която е в управляващата коалиция.

Премахването на двойното гражданство среща подкрепата и на председателя на най голямата белгийска партия Нов фламандски алианс Барт де Вевер. Той отчита, че има известни законови пречки за подобна стъпка, но ги определя като напълно преодолими.

Източник: Дарик


image0 (9K)