След високия лихвен процент – КАКВО НИ ОСТАВА?

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 22, 1991 г.

[ad id=“225664″]
След високия лихвен процент – КАКВО НИ ОСТАВА?
Изминаха близо месец и половина от началото на икономическата реформа на г-н Попов, за която дълго време бяхме подготвяни и която бръкна доста дълбоко в джобовете ни. За това дали българинът ще извади или не скътаните 6 милиарда лева дефицит, на които се надява правителството, дали ще спре инфлацията, можем да съдим от огромните опашки, нервните клиенти и изморените служителки в ДСК. Въпреки че работният ден е от 8 до 18 часа без обедна почивка, не е възможно да се обхване огромният обем от работа. Няма техника, олихвяванията се извършват на ръка, в резултат от плаващия лихвен процент се затруднява и забавя компютърната обработка. И всичко това е за сметка на служителките. Масово сега се теглят работнически, детски и жилищни влогове, вноски за коли, защото хората искат да избегнат непосилните лихви от жилищните заеми.

[ad id=“236999″]

Според предварителната статистика, направена от служителите, около 35 на сто от хората изплащат в брой жилищата си. Останалите поради липса на средства са принудени да теглят заеми в различни количества. Но въпреки всичко опашката за закупуване на жилища не намалява. И нищо чудно! До 1 март т. г. те бяха с една цена, след това ще са с друга, поне неколкократно по-висока. И като прибавим 45 на сто лихва… сметката всеки сам може да си я прави. За да се спасят донякъде губещите стойността си с всеки изминат ден пари и за да може българинът да ги извади най-сетне на бял свят, ДСК е създала още едно улеснение за гражданите – т.нар. срочен влог. Всеки може да вложи парите си за един, три или шест месеца и след изтичането на този срок да ги получи с 3,5% лихва на месец. Ами после? Не станаха ли много кафенетата и барчетата? Кредитите, които са вземат, са повече за такива цели. Изключително малко са за производство на стоки и за услуги на гражданите и на този риск се решават обикновено хора над 40-50 години.

[ad id=“263680″]

 Като цяло касовите постъпления в ДСК за последните 2-3 седмици са се увеличили, но не така, както предполагаше правителството. Теглят се пари от едно гише, внасят се на друго. Теглят се пари от ДСК, за да се внесат в новосъздадените банки, защото хората вероятно са съблазнени от по-високия лихвен процент за влоговете. Но естествено той е по-висок и за кредитите… Питам се къде са скрити парите на българина, които така упорито търсим? Има ли ги изобщо и ако ги има, как и кога ще излязат на бял свят? А дотогава ми остава надеждата, че имам поне покрив над главата си. А някои нямат дори и одеяло!?…
Изабела ТРИФОНОВА


image0 (9K)