След Брекзит британската икономиката ще пострада

Британската икономика ще се забави когато излезе от Европейския съюз, без значение каква сделка ще бъде постигната с Брюксел. Това показва изтекъл документ, разпространен от „BuzzFeed“. Според авторите на доклада, всички възможни сценарии пред Лондон включват нов договор със САЩ.

[ad id=“225664″]

Докладът на Уайтхол показва, че растежът през следващите 15 години може да бъде по-нисък с 8% от сегашните прогнози, направени ако Великобритания остане в ЕС.

Според този документ почти всеки сегмент от икономиката на страната ще пострада. Очакванията в него са за икономически ръст по-нисък от 5%, ако Лондон договори свободна търговия с ЕС, и по-нисък от 2%, ако страната продължи да спазва правилата на единния пазар.

Този документ разглежда няколко сценария от вероятните последици от това. И всички те съдържат нов договор със САЩ.

ВВС цитира правителствени източници, според които, резултатите от документа не са взели предвид ефектите от една сделка с Брюксел, която да покрива търговските и финансови услуги – предпочитаният от Лондон сценарий.

[ad id=“263680″]

Икономическите модели „са силно спекулативни и често неточни“, коментира за ВВС председателят на European Research Group of Conservative MPs Джейкъб Рийс-Мог. Той дава за пример като напълно погрешен друг подобен анализ, проведен от финансовото министерство преди провеждане на референдума за Брекзит, който прогнозира мащабни съкращения при напускане на ЕС.

Кметът на Лондон Садик Хан обаче, заяви, че това показва нуждата от „спешна промяна на курса“ на правителството. Лондон трябва да постави като свой водещ приоритет оставането в единния валутен и митнически съюз, изтъкна Хан.


image0 (9K)