След блокадата на пътя София-Варна – горивата във Велико Търново паднаха с 12-13 стотинки

С 12-13 стотинки са поевтинели цените на основните видове горива във великотърновските бензиностанции след протестите, информира kanal3.bg

Към момента бензин А95 във Велико Търново се продава на средна цена от 2,24 лв./л. В края на месец октомври цената на този вид гориво бе 2,37 лв./л. Спадът в цените е с 13 стотинки. Цената на дизела от края на октомври до сега се е покачила е спаднала с 5 стотинки. В момента този вид гориво се търгува са 2,36 лв./л., докато преди две седмици се продаваше за 2,41 лв./л. При бензин А98 се отчита понижение в цената с 12 стотинки – от 2,63 лв./л. на 2,51 лв./л. Газта и метанът поддържат цена. Газта се пр0дава за 1,08 лв./л, докато метанът струва 1,44 лв./л. През август този вид гориво се е продаваше за 1,34 лв./л, след което през септември отбеляза значителен ръст с 10 стотинки. Средната цена за страната му е 1,42 лв./л.

Цените на повечето видове горива в областта са с по 1 стотинки по-ниски или по-високи от средните в страната. Справка със статистика за страната на сайт за горива сочи, че за днешния ден област Велико Търново е на 14-то място в класация за най-евтини горива в България . В края на месец октомври бе на 15-та позиция. Съседната област Габрово е на 9-то място. Най-евтините горива са в област Хасково, а Ловеч и Плевен са съответно на 18-то и 25-то място.

На 26-ти октомври във Велико Търново се проведоха протести срещу високите цени на горивата. Недоволството на гражданите е породено от факта, че големите вериги бензиностанции в региона продават с около 15 стотинки по-скъпо отколкото в другите области на страната.

Вчера се проведе масов протест в града. Протестиращите срещу високите цени на горивата се обединиха с тези, искащи оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Над 2000 човека излязоха по улиците във Велико Търново и за кратко блокираха главен път София – Варна.


image0 (9K)