След битов инцидент, на 55 години почина проф. Валентин Плетньов

Директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов почина на 55 години.
Именитият учен е починал вчера, съобщи началникът на отделението по реанимация и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, д-р Сибила Маринова, цитирана от dir.bg

Проф. Плетньов бе приет в лечебното заведение на 23 септември след претърпян битов инцидент в къщата си в село Леденик. Бележитият археолог получи тежка черепно-мозъчна травма след падане по стълби.

Той беше приведен в медикаментозна кома и на апаратна вентилация, но за съжаление след месец професорът изгуби битката за живота си.

Проф. Валентин Плетньов почина на 55 години. Оставя след себе си над 100 научни публикации, дали огромен принос в развитието на науката в областта на средновековната металопластика, битова керамика и археологията на Българското Черноморие.

Той бе директор на Регионалния исторически музей във Варна от 2002 година, а работи в музея повече от 27 години. Като един от водещите археолози в страната, под негово ръководство са направени значителни открития при разкопки, предимно във Варна и региона.

[ad id=“255238″]

Проф. Плетньов бе отличен със „Златен грифон“ за разкрития при двореца Евксиновград на крепостта Кастрици.


image0 (9K)