Слагайте децата си да спят навреме!

Проучване разкрива, че децата, които спят по-малко, изпитват повече затруднения на по-късен етап

[ad id=“225664″]

За всяко 3-годишно дете неспокойният нощен сън води до мрънкане, лошо настроение и дори една-две истерии на следващия ден. Но според ново изследване на Академията на педиатрите, последиците са дори и по-тежки: ако детето ви редовно не си доспива, това води до най-различни проблеми през детските му години.

[ad id=“263680″]

Наблюдавайки над 1000 американски деца, изследователят от Харвардския университет Елси Таварес и нейните колеги установяват, че децата, които спят по-малко от препоръчваните 10 часа на денонощие между 3 и 4 години и 9 часа от 5 до 7, получават по-лоши оценки на поведението си от родителите и учителите си в първи клас. Те имат повече затруднения в отношенията си със съучениците и проблемно поведение в класната стая, което се изразява в хиперактивност и липса на внимание. Резултатите индикират, че лошите навици за сън имат „важен ефект върху детската способност да самоконтролира поведението си“ и му пречи да показва пълния си потенциал в училище, вкъщи и в контактите си с приятели. По-ранни изследвания на Таварес откриват, че деца, които не спят достатъчно като бебета, е възможно да имат наднормено тегло на 3-годишна възраст.

[ad id=“236993″]

Американската академия за проблеми, свързани със съня, препоръчва учениците в средните и висшите училища да започват часовете си не по-рано от 8,30 ч., за да се наспиват достатъчно.Това според тях води до по-ниски нива на депресия и по-добро представяне като цяло.Според учените децата между 13 и 18 години трябва да спят от 8 до 10 часа на денонощие, за да са здрави и да се чувстват добре. Повечето американски младежи обаче спят не повече от 7 часа, което може да доведе до:

[ad id=“236999″]

– По-лошо представяне в училище.

Напълняване.

– Проблеми с метаболизма и сърцето.

Депресия.

– Рисково поведение.

– Травми по време на спорт.

[ad id=“237001″]

А ето какви биха били ползите от по-късното започване на училище:

– Допълнително време за почивка.

– По-бодри деца през деня.

По-голямо участие в училищните активности.

– По-малко закъснения.

– Намаляване на симптомите на депресия.

Намаляване на раздразнителността.

– По-бърза реакция по време на спорт.

[ad id=“238430″]

Академията добавя, че е добре децата да не използват електронни устройства преди заспиване, защото това влошава качеството на сън.

Разбира се, не само децата страдат от недостатъчната почивка. Изследванията на възрастни доказват, че липсата на сън замъглява сетивата ни и прави мислите ни по-бавни. Невролозите разкриват, че тя вреди на хипокампуса – частта от мозъка, която се асоциира с паметта, емоцията и с движенията, както и на фронталния кортекс – част, свързана с планирането и вземането на решения. Това изследване доказва, че сънят е критично важен, независимо от възрастта, като негативните ефекти от недоспиването могат да се проявяват дори след години.

 

Източник


image0 (9K)