Славянски духове и чудовища, които вероятно (не) познавате. Част 1: „Овинник“ и „Лесник“

Макар да съществуват успоредно с египетското и гръцкото езичество, предхристиянските славянски божества остават сред най-мистериозните древни вярвания. Изчезнали поколения преди първите писмени източници, тези същества от народните вярвания еволюират независимо от западното влияние. Ще представяме ви 11те най-известни от тях.

Овинник

1a76200000000000

Овинникът е митологична фигура от славянската митология. Той е дух, който живее в плевнята, обора, хамбара, кокошарника или други селскостопански сгради. Има вид на огромна черна котка с големина на куче и горящи като въглен очи. Овинникът има много сложен характер и е враждебен към човека, но се грижи за складираните зърно и слама. Селяните се стремят да не го разсърдят, защото тогава животните ще престанат да дават яйца и мляко. Овинникът обича да подпалва зърно, дървета или тръни, освен ако не му се дадат питки. През 19 век в Русия пилета са били убивани като жертвоприношение за него. На Нова година, топло докосване от това създание се приема за добър знак, а студено докосване – носи нещастие.

Лесник – горски дух
220px-Leshy_(1906)
Лесникът е дух от гората. Той е огромно хуманоидно създание, което може да отвлича и яде хора, както и да обърква пътници и ловци.
Горският дух не оставя сянка. Той носи дрехите обърнати и ботушите си слага на обратно – левият на десния крак. Той има свръхчовешка сила и скорост, като може да се превърне във всякакво животно или човек. Лесникът често живее в пещери и го боли, когато гората, в която живее се уврежда. През пролетта той може да вие и да предизвиква дъждове.

 


image0 (9K)