Славянски духове и чудовища, които вероятно (не) познавате. Част 8: „Змей“ и „Гамаюн“

Макар да съществуват успоредно с египетското и гръцкото езичество, предхристиянските славянски божества остават сред най-мистериозните древни вярвания. Изчезнали поколения преди първите писмени източници, тези същества от народните вярвания еволюират независимо от западното влияние. Ще представяме ви 11те най-известни от тях. 

 

Змей
15a6200000000000
В някои славянски страни драконите са възприемани като добри. Наричани са змей, като мъжки еквивалент на думата „змия“. В българския фолклор мъжките дракони – змейовете са опазвали реколтата, докато женските дракони са разрушителни. В други части на славянския свят, змейовете са чисто зло.
Змей Горянин е светлозелен триглав огнедишащ дракон, който говори, лети и отвлича хора. Повечето змейове имат много глави, които биха поникнали отново, освен ако не се отсекат всичките или ако не се сложи пепел на мястото на отсечената глава.

Змеят е висша зла сила, пратеник на бога на злото Чернобог, и се стреми да разруши божествения ред – Правда. Змеят също така се описва като огромна, грозна триглава змия, която убива със силата на мускулестото си туловище. Живее в пещери, по високи планини и скали. Змейовете отклоняват или спират облаците и дъждовете, като по този начин предизвикват суши като пресушават реки и езера или унищожават реколтата с дъждовни порои и градушки, причинявайки масов глад.

Змеят може да се превръща в красив млад мъж и да подмамва или отвлича жени. От тях се раждат юнаци. Понякога змейовете принуждават селата, край които живеят, да им дават като данък млади девойки. В противен случай змеят спира реките или отравя езерата.

Пръв враг на змея е бог Перун – върховният господар. Той преследва змейовете и влиза в единоборство с тях като винаги побеждава след дълга и опасна борба, по време на която се разразяват страховити бури и стихии.

Богът-конник Ярило също встъпва в битка със змея всяка пролет, което е израз на борбата между доброто и злото.

Сред южните славяни се вярва, че някои змейове са добротворни – пазят селата си от други змейове и помагат на хората в беда. Начин да се прогони зъл змей от селото е фолклорният обред Гонене на змей. При него всички неженени мъже от селото се събличат чисто голи, събират се в дружина и тръгват да обикалят въоръжени. Вдигат шум и мушкат навсякъде, където може да се е скрил духът на змея. Накрая всички заедно се изкъпвали в река, така че силата на водата да отнесе злите енергии.

Змеят може да бъде победен от лековити билки – вратига, комунига, синя тинтява, чемерика, перуника, набрани на Еньовден или през Русалската неделя.

 

Гамаюн
5c76200000000000
Гамаюн е полуптица-получовек и символизира мъдростта, благополучието и хармонията. Тя живее на източен остров, близо до рая. Гамаюн знае всичко, което се случва по света и може да предрича бъдещето. Подобно на сирените, Гамаюн може да омайва хората с нейния глас.

Източник: allday.com


image0 (9K)