Слави Трифонов прекратява засега протеста си пред парламента, но нищо не е приключило и нищо не е свършило

Слави Трифонов прекратява засега протеста си пред парламента, който започна миналата седмица. Причината е, че днес от партия ГЕРБ внесоха в НС законопроект за въвеждане на мажоритарен избор на депутати в два тура и намаляване на партийните субсидии, както бе гласувано на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“.

Припомняме, че от миналата седмица 6 поредни дни Слави и екипът му, както и граждани, протестираха с цел да се предприемат законодателни стъпки за валидиране на решенията от референдума, на които над 2,5 милиона граждани гласуваха с „да“ на трите въпроса – за мажоритарен вот в два тура, за намаляване на партийните субсидии и за задължително гласуване.

Днес Слави разпространи до медиите и ново писмо, в което обоснова решението си да спре протеста, но заяви, че предстои да се види „дали това е театър, или реални действия“ и че нищо не е приключило – т.е. заявява готовност да продължи с искането си да се приемат решенията от референдума.

По-късно днес политическите партии от НС изразиха позициите си по проекта на ГЕРБ, който предлага именно решенията от референдума. Единствено ПП „Воля“ на Веселин Марешки се обяви в подкрепа. От „Обединени патриоти“, БСП за България и ДПС заявиха, че няма да подкрепят 100% мажоритарен вот.

Ето и целият текст на писмото на Слави:

„Явно да приемеш волята на суверена, изразена в Референдум, е нещо много сложно. Поне така изглежда според действията на българските депутати. А всъщност е толкова просто. Има референдум. Суверенът се е произнесъл категорично. Депутатите го приемат. И… както казва един популярен български боксьор – “продължаваме напред.”

Днес началото на приемането на волята на 2 милиона и половина българи бе дадено. Сложно или просто – но беше започнато. И сега ще стане ясно дали това е театър, с цел трупане на народна любов или са реални действия, с цел приемане на мажоритарния избор в два тура, намаляване на държавната субсидия на един лев и задължително гласуване на избори и референдуми. От действията на депутатите през следващите два месеца ясно ще се види кои са там, за да работят в интерес на хората и кои са там, за да работят за своя собствен интерес.

Нищо не е приключило и нищо не е свършило“.


image0 (9K)