Слави направи първата крачка към създаването на партия „Няма такава държава“

Шоуменът Слави Трифонов направи първата крачка към създаването на партия „Няма такава държава“.

На 27 юли той и екипът му вече са приели учредителната декларация, която се изисква по закон.  Документът трябва да e подписан от поне 50 български граждани с избирателни права, а след това публикуван в най-малко един национален всекидневник. От екипа на Трифонов са избрали за целта в. „Труд“, но не издават кои са я подписали.

Следващата стъпка за създаването на партия е провеждането на учредително събрание. Законът за политическите партии определя срока, в който то да се проведе – най-късно 3 месеца след приемането на декларацията, с най-малко 500 учредители. Вече е известна и датата на учредителното събрание – ще се проведе на 5 октомври – в началото на предизборната кампания за местните избори. На него трябва да бъде избран председател на формацията, както и да бъде одобрен нейният устав. Едва след това „Няма такава държава“ ще може да подаде документи за регистрация в публичния регистър на политическите партии в Софийски градски съд.

Ето и текстът на учредителната декларация на все още несъществуващата партия „Няма такава държава“:

България е свободна страна, но българските граждани не са свободни. Страната ни е в плен на своеобразна политическа плутокрация. Политическата класа грубо и демонстративно пренебрегва желанията на хората, грижейки се единствено за своето облагодетелствуване и де факто безцеремонно се изправя срещу собствения си народ. Партийната аристокрация е теглила една дебела разделителна линия между себе си и българите.

Член първи от Конституцията на Република България гласи: „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция“. Това означава, че според Конституцията най-отгоре във властта стои българският народ! Ние, като свободни граждани, искаме този текст от Конституцията да не бъде просто куха фраза.

Искаме да превърнем България в наистина свободна страна, в която обществото да взема решения, а политиците да ги изпълняват. Ние, учредителите на политическа партия „Няма такава държава“, в съответствие с Конституцията на Република България и вярвайки във върховенството на закона и върховенството на морала, приемаме и утвърждаваме тази учредителна декларация. Принципите, за чието спазване и утвърждаване, ПП „Няма такава държава“ ще работи са следните: -разделение на властите -народен суверенитет -политически плурализъм -свобода на словото -реални гаранции за спазване правата на човека и гражданина.

Основните цели пред ПП „Няма такава държава“ са:

-засилено участие на гражданите във вземането на решения чрез преки допитвания до народа;
-смяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна с абсолютно мнозинство в два тура;
-намаляване на броя на народните представители в парламента от 240 на 120;
-реално въвеждане на възможността българските граждани да могат да гласуват и дистанционно, по електронен път, на избори и референдуми;
-въвеждане на задължително гласуване на изборите и референдумите;
-пряк избор от гражданите на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР;
-пряк избор от гражданите на Главния прокурор на Република България.
-пряк избор от гражданите на Омбудсмана на Република България;
-цялостно реформиране на пpaвooxpaнитeлнaтa cиcтeмa и ycтaнoвяване на реално въpxoвeнcтвo нa зaĸoнa;
-премахване на партийното влияние върху правосъдната система;
-реформиране на системата на общественото здравеопазване и осигуряване на свободен и равнопоставен достъп на всички граждани до адекватни и качествени медицински услуги; -осъществяване на aдминиcтpативна реформа чрез намаляване на бюрокрацията и въвеждане на eлeĸтpoннo yпpaвлeниe, неутрализиране на мoнoпoлнитe и ĸapтeлнитe cтpyĸтypи и създаване на условия и механизми, които да предотвратяват появата на нови;
-реформиране на образователната система и въвеждане на cтaндapти, oтгoвapящи нa съвременните изисквания и пазара на труда;
-защита на семейството и семейните ценности;
-осигуряване на достоен живот чрез достойни доходи, гарантиране на човешките свободи и личната неприкосновеност и сигурност;
-засилване ролята нa Република Бългapия в cтpyĸтypитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и пълнoпpaвнo члeнcтвo в Eвpoзoнaтa, включване на страната в Шeнгeнското споразумение и Бaнĸoвия cъюз на ЕС.

Ние вярваме, че нацията трябва да се обедини, за да отстоява и отвоюва гражданските си права!

Така завършва учредителна декларация на политическа партия „Няма такава държава“.

 


image0 (9K)