„Скъсването с вчерашния ден“. Как и защо Бойко Борисов се оказа под масиран огън

В рамките на седмица до медиите бяха изпратени първо един аудио запис, а после и няколко снимки, които едни определиха като компромат, а други – като компрометиращи. Подателят и в двата случая е анонимен. Второто общо нещо е Бойко Борисов – гласът от записа прилича на неговия, а снимките са от спалнята на министър-председателя в резиденция „Секвоя“ в Бояна. В записа се чуват реплики, които някои определят като скандални. На снимките се виждат пачки по 500 евро, златни кюлчета, пистолет и спящ мъж, който прилича на премиера. Борисов потвърди само последното – че е сниман как спи, а останалото определи като монтаж.

Засега няма еднозначен отговор на въпросите кое е вярно, кое не е вярно, кой изпраща записи и снимки, каква е целта им и извършил ли е нещо нередно премиерът. Единственото безспорно е, че Бойко Борисов е под атака. Защо той и защо сега? Отговорът на първия въпрос изглежда очевиден – защото премиерът е човекът с най-много власт в България.

Защо сега ли? Самият Борисов обяснява, че противниците му искат да попречат на България да влезе в еврозоната, както и да му отмъстят, защото е извадил България от орбитата на Русия и е приключил сделката за американски самолети F-16 за българската армия. Доказателства за това няма. Анализатори смятат, че целта по-скоро е вътрешнополитическа – „един по-сговорчив и гъвкав лидер на ГЕРБ“. И въпреки шума покрай записа и снимките, той не може да отклони вниманието от конфликта между Борисов и укриващия се в Дубай Васил Божков.

I Звук и образ

Разпространените снимки са от спалнята на Борисов. На нощното шкафче има телефон и пистолет. На едни от кадрите чекмеджето е затворено, на други обаче е отворено – вътре се виждат пачки по 500 евро и златни кюлчета. Снимките бяха изпратени от анонимен подател до редица медии, а някои веднага ги публикуваха без гаранции дали са автентични.

Няколко дни по-рано по същия начин до медиите достигна аудио запис, в който се чува глас, приличащ на този на Борисов. Гласът разговаря (вероятно по телефон) с някой друг, но събеседникът остава неясен. От разговора се разбира, че гласът е наредил на независим регулатор – Комисията за финансов надзор, да влезе на проверка в „Еврохолд“ в момента, когато дружеството имаше интерес към покупката на електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ (2019 г. – б.р.).

         “ А гласът се хвали, че
            умението му „да се прави на луд“
            пред европейските лидери е
            предизвикало възхищението
            на тогавашния заместник-
            главен прокурор.

Гласът също така знае предварително, че прокуратурата ще обвини бившия заместник-министър Александър Манолев заради злоупотреба с къща за гости, финансирана с европейски средства. Чуват се още цинични квалификации за председателя на парламента Цвета Караянчева, а гласът се хвали, че умението му „да се прави на луд“ пред европейските лидери е предизвикало възхищението на тогавашния заместник-главен прокурор (а сега вече шеф на обвинението) Иван Гешев.

Първоначално, след публикуването на аудио записа, министър-председателят обяви, че няма да иска разследване. Аргументът му бе, че това „дийп фейк“, но в същото време „няма лоша реклама“. След излизането на снимките обаче той даде почти едночасова пресконференция, на която обяви, че чувства заплаха за живота си.

Премиерът отрече автентичността на „компроматите“, които по думите му се създават по „учебника на КГБ“. Същевременно частично потвърди както думите си в записа, така и автентичността на снимката, на която спи. По думите му тя не е монтаж. Министър-председателят обаче не даде еднозначен отговор на въпроса дали пистолетът до главата му е реален, щом снимката не е монтирана.

По време на пресконференцията Борисов призна и част отричаната до момента кореспонденция с укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков.

I Кой?

Премиерът обяви и своите противници, които подозира за атаката – бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков, БСП, Мая Манолова, ДСБ, напусналият в същия ден ГЕРБ доскорошен негов заместник Цветан Цветанов и президентът Румен Радев.

Освен това, по думите на Борисов държавният глава Радев го е записвал с дрон, подарък от Китай. За снимките обаче министър-председателят каза, че подозира свои бивши приближени, които са имали достъп до жилището му. Повечето представители на ГЕРБ се придържат също към тази версия. Те не назовават по име бившия зам.-председател на партията Цветан Цветанов, но репликите им насочват вниманието именно към него, защото той е бил най-близо до премиера, а след отстраняването му от партийните постове търси реванш. Цветанов напусна парламента и ръководството на ГЕРБ след т.нар. „Апартаментгейт“, започнал от разкритието, че си е купил луксозен апартамент на много по-ниска от пазарната цена.

Свободна Европа опита да влезе във връзка с Цветан Цветанов, като му оправи покана за интервю, но той така и не отговори.

Евентуалната роля на Цветанов, който вече не крие, че подготвя нов политически проект, обаче е само една от обсъжданите версии. В последния месец управляващите в България са замесени в редица конфликти.

Бойко Борисов е атакуван от Васил Божков. След дълги години държавна протекция, хазартният му бизнес бе на практика национализиран, а той се превърна в обвиняем. Тогава Божков започна да осветява задкулисните си отношения с властта. Той изпрати и сигнал до прокуратурата, в който твърди, че за три години е платил „такса помагане“ от над 60 млн. лева и то по искане на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Записът и снимките се появиха в разгара на скандалите с участието на Божков.

Междувременно в някои издания се появи непотвърдена засега информация, че бившият генерален директор на „Лукойл България“ Валентин Златев предстои да бъде арестуван. Съобщенията дойдоха на фона на изказване на коалиционния партньор на Борисов – Валери Симеонов (НФСБ), че „следващият“, с когото държавата ще се заеме, е именно Валентин Златев. Той отговори, че „всички граници вече са преминати“ и заплаши със съд всеки, който го клевети. В същото време правителството създаде Държавна петролна компания с амбиция да премахне монопола в търговията с горива, където доминиращата роля е именно на „Лукойл“.

I Защо сега

Първото възможно тълкувание на въпроса защо атаките се развиват именно в този момент е, за да бъде свалено правителството. Заинтересованите от подобен развой на събитията, посочени и от самия премиер, обаче не изглеждат готови за парламентарен вот. Цветанов дори още не е обявил политическия си проект, а при Божков заявената партия „Българско лято“ е на ниво статуси във Фейсбук. В БСП се занимават с вътрешнопартийните си проблеми, а в началото на септември ще избират лидер. Слави Трифонов и Мая Манолова също нямат партийни регистрации.

В изявлението си по повод скандалите министър-председателят заяви, че иска „да изкара до юли“. А после, допълни той, да правят каквото искат.

         “ Борисов свърза атаката
            с хора, които според него
            нямат интерес България
            да влезе в еврозоната.

Борисов свърза атаката с хора, които според него нямат интерес България да влезе в еврозоната. „България върви уверено, заедно с Хърватия, към банковия съюз, което означава и парична независимост“. България очаква положителен отговор за членството си в предверието на еврозоната – ERM2.

За да влезе София във валутния механизъм, освен изпълнението на поставените условия (последното бе рекапитализацията на ПИБ) е необходимо всички държави от еврозоната да са съгласни. Ето защо компроматните битки и без да свалят правителството от власт може да имат негативен ефект.

Друго възможно обяснение, което премиерът даде за атаките, е външнополитическата ориентация на страната.

„Извадихме България от една орбита и я пратимхе директно с новите самолети в истинската евроатлантическа общност и от тогава се роди омразата към нас – много якра и много силна“, каза той. И обърна внимание, че се опитват да го скарат с останалите европейски лидери в тази част от записа, в която гласът, приличащ на премиерския, се изказва пренебрежително и цинично за европейски премиери.

Друга тема, заради която Борисов предположи, че е атакуван, са енергийните проекти. „Направени са геостратегически невъзможни проекти като „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция“, каза той. А към темите добави и изграждането на АЕЦ „Белене“.

I „Борисов би трябвало да е изчислил“

В анализ на ситуацията пред Свободна Европа политологът Първан Симеонов коментира, че е възможно „скъсването с вчерашния ден и започването на нов“ от страна на премиера да води до постоянните скандали, свързани с името му.

„Виждаме, че той анонсира съвсем нови политики – тръбопроводи, атомни електроцентрални. Тези теми са достатъчно значими, за да предизвикват атаки“, смята Симеонов. По думите му обаче „скъсването с вчерашния ден“ би трябвало да е обмислено и премиерът вероятно е изчислил, че ще има атаки.

Другата ос, по която е възможно да идват компроматите, са запончалите процеси на изтласкване на крупни бизнесмени от бизнес и политическия живот у нас. „Тук трябва да се каже, че не е задължително въпросните процеси по изтласкване да водят началото си от Борисов. Може да идват от други кръгове, но пострадалите може да атакуват премиера, защото го виждат като олицетворение на властта“, каза политологът.

Симеонов допълни, че идват избори и този сюжет не бива да се подценява. Според него записът и снимките не целят свалянето на кабинета, защото „вотът така или иначе е след 9 месеца“. „По-скоро с подобни ходове се цели постигането на един по-сговорчив и гъвкав лидер на ГЕРБ“, допълни Симеонов.

Политологът Даниел Смилов твърди, че скандалите със снимките и записа изглеждат подготвяни дълго, най-малкото защото са от миналата година. „Но всичко ми се струва плод на тактически съображения кога да бъдат пуснати“, смята той. Смилов подчерта, че основната динамика е скандалът около Васил Божков. „Компроматите са вторичен сценарий, който изглежда да се прикрепя към него, но от кого – не смея да гадая“, допълни политологът.

Целите, според неговия прочит, са по-скоро битови и вътрешни, отколкото плод на по-голям сценарий.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)