Скейт парка в Стара Загора ще бъде страхотен. Проектът е изключителен

Вчера се състоя среща между проектантите на новия скейт парк в Стара Загора Георги Георгиев, мениджър проекти на GERAMIS и Александър Давчев, генерален мениджър на GERAMIS , и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметът по строителство Янчо Калоянов, главният архитект –   арх. Виктория Грозева. На срещата присъстваха и младежите – радетели за съоръжението, които учредяват клуб с цел да върнат на Стара Загора старата слава на състезателен и спортен център по екстремни спортове.

Предварителният проект е наистина изключителен. Отчетени са всички искания на спортистите и дори много повече. Скейт парка е разположен на площ от 3 дка.  Оформени са различни сектори както за различните видове спорт, така и по степен на трудност. Предвидени са 407 места за зрители, покрит купол, бани, тоалетни и т.н. Пълното описание ще предложим на читателите ни след детайлния проект, който ще даде старт на реализацията.

Искането на представителите на Общината бе проектът при разработката да бъде разделен на етапи за реализация, защото в този си вид цената надхвърля 1,5 млн. лв. Първият етап ще включва полагането на специалните настилки и извайването на секторите със специален бетон (работата е ръчна и наподобава създаване на скулптура в особено голям мащаб). За това е предвидена сумата от 900 000 лв. След завършването на етапа паркът ще може да се ползва пълноценно за тренировки и състезания. Вторият етап ще реализира луксозните екстри – куполи, седалки и т.н., но по-късно във времето, когато ще може да се осигури ново финансиране. Идеята е работата да започне в летните месеци, защото става въпрос за много специфично строителство, невъзможно извън топлия сезон.

Ще бъдат поставени също маси за тенис на маса. В близост ще се търси възможност за разполагане на игрища за бадминтон, баскетболни кошове и др.

Както вече сме писали, към досегашната площ на Новия парк се добавят още 40 дка площ, които ще довършат превръщането му в многофункционален център за спорт и забавление на деца и младежи.

 

 

 

Проектантите заявиха, че самите те са създали този проект, за да реализират една мечта – мечтата не само на екстремните спортисти, но и своята, в България да бъде изграден скейт парк, уникален за Балканите и на ниво, достатъчно за състезания на национално, Европейско и световно ниво.

 

 


image0 (9K)