СКАНДАЛ! Украински моряци на протест във Варна заради неизплатени заплати

Украински моряци излязоха днес на протест във Варна заради неизплатени от месеци заплати. Капитанът на кораба Виктор Дяченко обясни, че пристигнали за ремонт в България през месец май миналата година. Тъй като корабособственикът не плащал редовно, поправката на съда е спряна.

[ad id=“263680″]

Сред 20-членния екипаж има хора, които не са получавали заплати близо година, допълни Дьяченко. Той уточни, че освен възнагражденията, корабособственикът спрял да осигурява и храна и вода за моряците. Благодарение на компанията, в която е корабът за ремонт, и на варненския корабен агент, на борда имаме ток, храна и питейна вода, допълни капитанът, цитиран от БТА.

[ad id=“218001″]

Представителят на застрахователната фирма на плавателния съд Людмила Павлова-Флипинг посочи, че компанията е готова да репатрира моряците в родината им и да им изплати по 4 заплати. Те обаче се притесняват, че ако се приберат, няма да получат целите суми, които имат да вземат, обясни Флипинг.

[ad id=“218548″]

Директорът на Морска администрация във Варна кап. Валентин Енчев каза, че корабът е арестуван веднъж по искане на банката-кредитор и втори път по желание на фирмата-снабдител, която не си е получила парите. Българската администрация е уведомила флага на плавателния съд и украинското консулство във Варна.

Енчев посочи, че украинските моряци не бедстват, но не е ясно кога ще бъдат разрешени проблемите около кораба и до кога той ще остане в България.

 


image0 (9K)