СКАНДАЛ! Организирана група източва НЗОК, разкри шефът й

„Основната причина за въвеждането на задължително здравна застраховка е, че има огромно несъответствие между заложените ангажименти за дейностите на НЗОК и сумите, с които трябва да се заплатят тези дейности“, посочи той

„Организирана група източва Здравната каса“, заяви категорично в ефира на бТВ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Той не скри, че държавният контрол срещу тази група е слаб.

„Срещу нас има организирана група, чиято цел е да източва Касата. Тази група включва фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и водещи медици. Ако не се противопоставим, този начин на работа ще продължи. Такива практики има и в други европейски държави, но там държавата противодейства сравнително успешно. У нас държавата отсъства в контрола на тези порочни практики“, заяви д-р Дечев.

Той коментира и проекта за нов здравноосигурителен модел. „Повечето хора не искат да разберат защо се налага въвеждането на задължителна здравна застраховка. Основната причина е, че има огромно несъответствие между заложените ангажименти за дейностите и сумите, с които трябва да се заплатят тези дейности. Допълнителният пазар е приблизително равен на тези 4 млрд. лева, които имаме всички с тези 8%. Оказа се, че НЗОК в настоящия си вид има огромни проблеми. Този модел на монопол, който има в момента, не е най-правилният избор, по който трябва да се развива системата. Трябва да има и други играчи на този пазар, които да ни предлагат услуги, както и да влязат повече средства“, заяви шефът на НЗОК.

[ad id=“263680″]

Проф. Дечев обясни какви са съществуващите варианти така: „Едното предложение е демонополизация на НЗОК, без да се увеличава здравната вноска – избираме в коя Каса да отиват. Второто е да плащаме допълнително, като парите отиват в N броя компании, които управляват средствата. Има рискове и в двата варианта. При първия вариант рисковете са, че парите в системата не само че няма да станат повече, а ще станат по-малко, защото по закон НЗОК няма право да печели, а останалите фондове ще имат право на печалба“, каза още д-р Дечо Дечев.

По думите му при пълна демонополизация има вероятност този ресурс да се управлява по-добре, но трябва да се вземат предвид и рисковете. На първо място, частните фондове, за разлика от НЗОК, имат право на печалба, което може да намали наличните пари за здраве.

„Съществува реален риск от това хората, които в момента финансират системата, но не ползват нейните услуги, да отидат в други фондове и болните хора да останат на гърба на държавата – тогава ще се окаже, че не само няма да получаваме това, което е в момента, но и ситуацията ще стане много по-лоша за болните, които се нуждаят от скъпоструващо лечение”, предупреди д-р Дечо Дечев.

Д-р Дечев коментира и друго свое предложение, с което разбуни духовете – пациентът да се лекува не с избрания от лекаря медикамент, а с друг от групата му, който има по-добро съотношение между цена и качество.

[ad id=“236993″]

„Дълбоко неправилно е, че ефективността на едно лекарство се определя от неговата цена. Ефективността на дадено лекарство се доказва и аз твърдя, че трябва да се избира най-ефикасното лекарство. Всеки лев, който плащаме отгоре, трябва да бъде доказан с по-добър ефект”, обясни той. По думите му така при 50% по-висока цена трябва да се очакват и доказана от независими проучвания 50% по-висока ефективност.


image0 (9K)