Скандал в правната комисия на НС за промените в Изборния кодекс

Депутатът от БСП и зам.-шеф на парламентарната група на левицата Крум Зарков напусна заседанието на парламентарната правна комисия, след като мнозинството се наложи и прие предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от Анна Александрова (ГЕРБ). Зарков заяви, че БСП ще оспори измененията пред Конституционния съд.

Преди седмица социалистите възразиха остро срещу направените между първо и второ четене на закона предложения, с които се намалява възможността за обжалване на решения на изборни комисии. Промените предвиждат вместо с 2/3 мнозинство, както беше досега, решенията да се взимат с гласовете на повече от половината членове.

По думите на Явор Божанков от БСП новите правила са удар върху правата на гражданите. Повечето районни избирателни комисии се доминират от членове от ГЕРБ и новият начин за взимане на решения предпоставя резултата. Това ще хвърли съмнение върху целия изборен процес, предупреди депутатът.

От БСП още миналата седмица предупредиха, че предложенията на ГЕРБ цели да осигури на ГЕРБ служебна победа на предстоящите избори и са в разрез с конституционните права на гражданите.

Мнозинството в комисията отхвърли предложенията на лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители от левицата за публичен регистър на избирателите и актуализация на избирателните списъци.

„Идеята за активна регистрация на избирателите, която сега предлагат БСП, бе отхвърлена от Конституционния съд“, аргументира се председателят на Правната комисия Данаил Кирилов, цитиран от „Фокус“.


image0 (9K)