Скандал беляза избора на Александър Андреев за шеф на ЦИК

Александър Андреев е новият председател на Централната избирателна комисия. Той бе единственият кандидат за поста, а за избирането му гласуваха депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и четири независими народни представители.

От БСП се обявиха „против“, а ДПС не участва в гласуването.

„За“ кандидатурата му гласуваха 119 народни представители, „против“ – 54 и без „въздържали се“. Кандидатурата на Андреев е предложена от НПО и припозната от ПГ на ГЕРБ.

Изборът му стана със скандал, поводът за който станаха въпроси на опозицията как ще бъде осигурено машинното гласуване на следващите избори, отговорност за което според новото законодателство има само изборната комисия. Във всички секции, където избирателите са над 300, трябва да има и възможност за гласуване с устройства.

Както и на изслушването в комисията, така и днес в пленарната зала Александър Андреев не пожела да отговори конкретно дали машините трябва да се закупят или наемат с мотив, че няма решение на Централната избирателна комисия, а тя е колективен орган. Той каза единствено, че ще изпълни законодателството, макар и в четвъртък да призова в него да има конкретика за машинното гласуване.

Отговорите му ядосаха депутатите както от БСП, така и от ДПС. Народните представители от движението, които първо бяха заявили подкрепа за Андреев, обявиха, че няма да го подкрепят. Според Йордан Цонев фактът, че ГЕРБ не иска да го накара да даде конкретика за машинното гласуване, е доказателство, че превръща парламента в гумен печат. По думите на Корнелия Нинова пък се прехвърля отговорност и накрая изборите няма да са честни.

Андреев е член на ЦИК от 2007 г., а досега беше неѝн говорител. Кандидатурата му е на неправителствена организация – Федерацията на независимите студентски дружества. Управляващата партия ГЕРБ припозна предложението като своя кандидатура.

Той е избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП. Вчера социалистите гласуваха „против“ кандидатурата му в парламентарната Правна комисия.

Андреев заема освободения пост на подалата оставка Стефка Стоева. На 27 август тя се оттегли, тъй като възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлянето на отговорността за машинното гласуване върху ЦИК.

Именно този въпрос предизвика скандал при избирането на Андреев в пленарна зала този петък. Опозицията го попита как ще бъде осигурено машинното гласуване на следващите избори, отговорност за което има ЦИК. Както и на изслушването в комисията, така и днес, новият председател не пожела да отговори конкретно дали машините трябва да се закупят, или наемат. Мотивът му бе, че няма решение на Централната избирателна комисия, а тя е колективен орган. Той добави само, че ще изпълни законодателството.

Александър Андреев е юрист и доктор по право, член е на Софийската адвокатска колегия. Има над 20 години юридически стаж. Преподава международно частно право в Нов български университет, а там е лектор и по конкурентно право на Европейския съюз.

Завършил е право в Софийския университет, а след това придобива научна степен „доктор“ по специалността в НБУ. Завършил е и магистратура по счетоводство и контрол в УНСС. Владее английски, испански и италиански език.

Това е втората процедура за избор на председател. До нея се стигна след като при първата не постъпиха предложение за поста.

 


image0 (9K)