Скандалът с джиповете не е един. Поне четири са

Скандалът със скъпите джипове, купени от държавни предприятия под шапката на Министерството на земеделието и след това прехвърлени тихомълком на НСО, за да може в тях да се возят премиерът в оставка Бойко Борисов и други политици, предизвика много критики и коментари. Публикуваме коментара на Петьо Славов, бивш зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията даден за изданието „Бургас под лупа“. Славов е юрист.

Скандалът в случая не е един. Поне четири са:

1. Първият е, че е проведена обществена поръчка, която изобщо не е била необходима. Фактът, че джиповете не са били използвани нито един ден от формалните възложители, а от НСО го доказва. Това сочи 100-процентова нецелесъобразност на изразходваните средства, което е най-малкото безстопанственост.

2. Вторият е в това, че в условията на поръчката са заложени условия, които противоречат на принципите на равнопоставеност, недопускане на дискриминация и свободна конкуренция – чл. 2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). В резултат на това нарушение се провежда процедура с един възможен участник, което противоречи, освен на закона, и на народната мъдрост, според която „Кушия с един кон не бива“.

3. Третият е, че е пълен абсурд при проведена процедура по ЗОП да се постигне цена, която е по-висока (при това над два пъти!) от пазарната. Смисълът на ЗОП е да се осигури ефективно използване на публични средства, а ако джиповете – предмет на поръчката – могат да се купят на по-ниска цена от автокъщите, значи поръчката не е изпълнила целта на закона. А актовете и действията, които противоречат на целта на закона също са незаконосъобразни – чл. 146, т. 5 от АПК.

4. Четвъртият скандал е свързан с изключително безпардонното заобикаляне на ЗОП при изпълнението на поръчката – вместо възложителите – държавни предприятия под шапката на МЗХ, автомобилите са предоставени за ползване на НСО.

Изложеното показва как в рамките само на една процедура по ЗОП са допуснати поне 4 груби нарушения на закона.

Крайно време е прокуратурата да се събуди и да предприеме действията, които са ѝ възложени от Конституцията и НПК, защото тази поръчка очевидно намирисва на корупция и престъпления по служба. А на безстопанственост направо вони.

 

Всичко за скандала със скъпите джипове вижте тук.

http://offnews.bg/

podlupa


image0 (9K)