Скандалът продължава, ВрИК на ОБНС мълчи ИЗРАЗИХ ПОЗИЦИЯ СРЕЩУ ЯВНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 67, 1991 г.
Скандалът продължава, ВрИК на ОБНС мълчи
ИЗРАЗИХ ПОЗИЦИЯ СРЕЩУ ЯВНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ
Известно е, че на 5 август т.г. отправих отворено писмо до членовете на ВрИК на ОбНС в Стара Загора, в което аргументирано изразих позицията си /лична и служебна/ срещу една явна несправедливост – назначаването на неспелиалист за уредник на литературния музей Дом „Литературна Стара Загора“, като грубо беше пренебрегнат принципът на конкурсното начало /вж. в. „Стара Загора“, бр. 61 от 13.VІІІ.1991 г./. писмото, освен до вас, беше изпратено с копие до Министерството на културата и до г-н Петър Тонков. За съжаление, обратно на очакванията му, и до този монет ВрИК не е благоволил да даде отговор на поставения в писмото проблем. За сметка на това обаче, както вече стана ясно, почти залпово последваха двата отзива на Петър Тонков /в. „Стара Загора“, бр. 64 от 23.VІІІ.1991 г./ и Симеон Майналовски /в. „Синя поща“, бр. 31 от 23-29.VІІІ.1991 г./. Посипан бях с огън и жупел и… с много злъч и омраза. Не бях пожален, разбира се, и от интелигентния литературно-пируетен стил на критика П. Тонков. И в основата на всичко, разбира се – пълна политизация на спора. Поради това и почти нещо по същество по поставения от мен проблем. Впрочем, най-мощният аргумент на П. Тонков, е, че и в Националния литературен музей е имало подобно нарушение. Следователно защо да не нарушим и ние? Аргументи, няма що. А сега по прословутия спор, по който ВрИК продължава упорито да мълчи, на вниманието на старозагорската общественост предлагам писменото становище и на Министерството на културата, което се получи на 27 август т.г.
Христо БУЮКЛИЕВ

Ето и пълния текст на отговора-становище на Министерството на културата /КД 24-00-70, 20.08.1991 г./: Уважаеми г-н Буюклиев, В отговор на Вашето „отворено писмо“ по повод решението на ВрИК на ОбНС в Стара Загора да бъде назначен за уредник на Дом „Литературна Стара Загора“ г-н Жеко Христов Ви съобщаваме нашето категорично становище:
* Назначаването на неспециалист, и то със средно образование, на място, което изисква богат опит и знания, поради чисто музейната си специфика е нередно и нецелесъобразно.
* Уредник в музей, какъвто е Дом „Литературна Стара Загора“, задължително следва да се назначава с конкурс, който да се проведе по въпросник в областта на нормативната уредба на музейната работа и спецификата на литературните музеи.
* И накрая считаме за неправомерно решаването на въпроси, свързани с професионалния кадрови състав на музеите, без знанието и съгласието на дирекция „Културно-историческо наследство“ в общината.
С уважение: ст.н.с. Васил НИКОЛОВ, началник на отдел „Музеи и недвижими паметници“

Бележка на редакцията: Получихме това писмо от Христо Буюклиев, адресирано и до членовете на ВрИК на ОбНС и до в.“Синя поща“. Искаме да уточним, че нямаме нищо общо със скандалното решение за назначаване уредник на Дом „Литературна Стара Загора“ без конкурс. Ние просто дадохме гласност на проблема, без да крием нашето становище – не може повече да се действа по старому. Писмото-становище на Министерството на културата е достатъчно красноречиво и показва и доказва кой е бил прав в спора, кой е бил обективен, кой е плетял „своя кошница“, кой какви користни цели е преследвал. Крайно време е ВрИК на ОбНС да излезе с публично становище по проблема, още повече, че решението е негово, и да се сложи точка. Обтягането на взаимоотношенията между писателите е факт и все някой трябва да поеме отговорността за това.


image0 (9K)