Скандално уволнение застигна главния секретар на БТА!

Директорът на БТА Максим Минчев е уволнил без мотив и причина Евелина Андреева, която от 26 г. работи там, а през последните 16 г. е главен секретар на националната медия. Андреева е колега журналист с много добро име в гилдията, а освобождаването й станало след смяна на длъжностната й характеристика.

Уволнението повдига редица въпроси затова как се управлява БТА, която е с годишен бюджет от 4 852 600 лева. Оказва се, че медията няма нито управителен, нито обществен съвет, а се командва еднолично от генералния директор, който се избира от парламента. И това е така според специалния закон за БТА, който е от три страници и е написан от сегашния директор.

По закон контролът върху БТА трябва да се упражнява от Комисията по култура и медии към Народното събрание, но досега той е бил изключително формален. В агенцията работят на щат около 170 души, а работата в нея може да се върши от 50. Освен държавното финансиране, медията изкарва годишно около милион и половина лева от абонаменти и реклами. Така се получават над 7 млн. лева на година. Солидна сума, с която могат да се издържат още три агенции. От „Гласове“ са потърсили Евелина Андреева, но тя отказала коментар и обяснила, че е пуснала свое изявление във Фейсбук.

ЗАРАТА го публикува, защото БТА е национална медия, издържа се от данъците на всички българи и е редно да работи при пълна прозрачност.

 


image0 (9K)