Стряскащо разкритие за причините за трагедията в Генуа

Експерти, които са извършили инженерно проучване, поръчано от италианския магистрален оператор „Аутостраде пер л’Италия“ миналата година, са предупредили за притеснителното състояние на обвитите в бетон носещи кабели – т. нар. ванти, на рухналия по-рано тази седмица мост „Моранди“ в Генуа. Това предаде агенция „Ройтерс“, като се позова на информации на италианските вестници „Стампа“ и „Република“.

Холдингът „Аутостраде пер л’Италия“, контролиран от инфраструктурната група „Атлантия“, е оператор на участъка от магистрала А10, свързваща френската граница с Генуа. Мостът „Моранди“, който рухна беше част от тази магистрала.

[ad id=“225664″]

Проблеми със съоръжението са възникнали малко след неговото изграждане през 1967 година. Някои от носещите кабели са били укрепени през 90-те години на миналия век, казаха експерти.

Последното проучване е било направено през ноември миналата година. В него се констатира, че носещите кабели на участъка от моста, който по-късно рухна, са реагирали на вибрация по начин, който не отговарял на очакванията. Констатирало се, че това налагало още инспекции. Според изследването тази аномалия на реакцията на кабелите на вибрация може да е била свързана с корозия на метала на някои кабели.

Една от особеностите на моста е, че неговите кабели са „опаковани“ с бетон, което прави много трудно оценяването на тяхното действително състояние.

[ad id=“263680″]

Цитираните италиански ежедневници посочват, че компанията „Аутостраде пер л’Италия“ е обявила през май търг на стойност 20 милиона евро за укрепване кабелите на моста, които не са били подсилвани от близо 20 години.

Засега компанията „Атлантия“ не е коментирала информациите на двете издания, които се позовават на изследване на инженери от Политехнически университет в Милано.

[ad id=“236999″]

„Аутостраде пер л’Италия“ твърди, че е проверявала състоянието на моста на всеки три месеца, както трябва по закон, и е извършвала допълнителни проверки, като е наемала външни експерти.

btvnovinite.bg


image0 (9K)