Скандална обществена поръчка в МРРБ поражда съмнения за корупция

Скандалната обществена поръчка на регионалното министерство за рекламни материали залага точни специфики до милиметри и грамове. Поръчката е за близо половин милион по оперативната програма „Региони в растеж“. Става дума за близо 150 вида рекламни материали, сред които тефтери, химикалки, рогозки и хвърчила. Почти всички артикули са с конкретни технически спецификации.
„Подобна конкретна спецификация не бива да присъства. Стандартно се посочват минимални технически изисквания”, заяви Евгений Иванов от Българската асоциация на консултантите по европрограми пред bTV. Ведомството на Лиляна Павлова например е поискало 50 броя електронни книги с шестинчов дисплей, четири гигабайта памет, широки 120 мм, високи 172,5 и с тегло точно 169 грама. „Създава впечатление, че може да има предпочитание към определен доставчик или изпълнител”, коментира Иванов. Друг пример е, че министерството търси слушалки в кутия, чиито размери са посочени до милиметър. „Aко някоя от фирмите предложи нещо, различно от това дори с 1 милиметър, комисията трябва да го отстрани’, посочи Евгений Иванов.

„Когато проучихме артикулите, разбрахме, че само една фирма може да достави тези артикули, защото има достатъчно контакти в едрите вносители, за да има тези артикули”, отбеляза Рада Пангелова, управител на фирма, дисквалифицирана в конкурса. Какви да са рекламните материали за оперативните програми и на какви изисквания да отговарят, решават министерствата, Европа държи на брандирането и логото на програмата.
Според Евгений Иванов тази поръчка със сигурност е трябвало да бъде спряна. „Това е удар върху имиджа на министерството и създава съмнения у трети страни, че тази обществена поръчка е била по някакъв начин специфицирана”, обясни той.

 

 


image0 (9K)