Преди година потърпевшата Лилия изтеглила кредит за майка си, чийто последни две вноски не са платени. Постепенно дължимата сума нараснала тройно, но без знанието на потърпевшата.

Бременната жена не била уведомена за изпълнителното дело и за осъждането й, а впоследствие банката незаконно запорира болнични плащания, които са единствения й доход.

Лилия установява всичко това пред банкомата.

„Ние въобще не знаехме, че има някакви задължения относно този кредит. Не сме били уведомени по никакъв начин, че ще има дело и запор. Ние не се крием”, казва бащата на детето й Калоян.

Бъдещите родители решили да потърсят правна помощ. От кантората на частния съдебен изпълнител отказват да отговорят защо длъжницата не е била надлежно уведомена за започнатите срещу нея действия.

„Може да се търси обезщетение от тях заради тези действия“, твърди адвокат Светла Миланова.

По закон, болничните плащания не подлежат на запор. Частният съдебен изпълнител твърди, че е предупредил банката такива средства да не се запорират.

„Можем да изброим поне 5 нарушения на правата на Лили“, заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на NOVA.

Бъдещата майка е осъдена зад гърба й за дълг, за размера на който е можела да възрази. Кредитът е бил 600 лева, погасени са 900, а тя в момента дължи още 400. Стават 1300 лева и още 900 лв. съдебни разноски.

Според действащото законодателство, не може един бърз кредит от 600 лева да нарасне 3 пъти в рамките на 1 година. Ако Лилия е била уведомена за делото срещу нея, тя е можела да защити правата си в съда, обясни омбудсмана.

След осъждането пък започва принудително изпълнение, без да бъде уведомена и без ЧСИ най-напред да предложи доброволно изпълнение. Накрая и банката запорира несеквестируем доход, който не може да се пипа, обясни Манолова.

„Това е нагледен пример и за това как в България се решава проблема с демографската криза. Смятам да изпратя този случай на вицепремиера по демографската криза Валери Симеонов да види как реално стоят нещата в неговия ресор. Това е безобразие”, каза Манолова.

Според омбудсмана,

стотици хиляди у нас са засегнати от незаконен запор върху доходите им заради кредити.

„Изготвила съм законодателни промени заедно с неправителствени правозащитни организации и ги внесохме в парламента. Ако тези промени бъдат приети, този случай ще стане невъзможен”, заяви омбудсманът.

Според Манолова длъжниците масово не се уведомяват за наказателните производства срещу тях и това е схема за нарастване на дълга им.

Законовите промени, предложени от нея, ще изключат възможността лице да бъде осъдено, без да е надлежно уведомено за делото.

Наред с това ще се прекрати и продажбата на запорирани недвижими имоти на цена, срещу която длъжникът не може да възрази.