„Системата ни убива“ на крак пред дома на Борисов в Банкя 

Отровното трио написа „Кодекс на блокадите“

Майки от „Системата ни убива“ тръгнаха на автошествие към дома на премиера Бойко Борисов в Банкя. С тях е и бившият омбудсман, а сега председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Преди автоколоната да потегли тя призова на профила си във „Фейсбук“ гражданите, които видят някъде премиера с джипката да сигнализират на нея, на „Системата ни убива“, или на т.нар- Отровно трио (Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян), за да може да се направи организация и хората да протестират пред Борисов.

https://www.facebook.com/304200936359386/videos/297605621489579

Автошествието до Банкя е с наслов „Борисов, тук сме!“. Някои от участниците заявиха, цитирани от БНР, че са били заплашвани от младежката организация на ГЕРБ, че ще бъдат възпрепятствани.

Майките възнамеряват да изпратят послание до премиера, в което е цитиран стих от Христо Смирненски „Два свята, единият е излишен!“.

Пред дома на Борисов в Банкя обаче, освен неколцина полицаи, други не посрещнаха протестиращите. Те скандираха „Борисов, позор – оставка и затвор!“, „Мафия“ и „Всеки ден ще е така до победата“, без да има никакво напрежение между тях и охраняващите униформени. Точно пред дувара на къщата на премиера хората оформиха голям надпис „ОСТАВКА“ от черни чували и го оставиха на тротоара. Те носеха и черни знамена.

Някои от участниците застанаха над импровизирания плакат и позираха с картончета, с лозунги по тях като „Ти уби здравеопазването“ и „Ти уби свободата на словото“, „Ти уби образованието“, „Ти уби съдебната реформа“, „Ти уби мечтите ни за демокрация“, „Ти уби бъдещето на децата ни“ и др.

Накрая всички тези лозунги бяха оставени до къщата на премиера, като хората поставиха до тях и цветя и запалиха свещи, като при погребение. Прозвуча и траурният марш, а някои от участниците коленичиха в памет на „убитите“ от Борисов.

Същевременно Отровното трио написа „Кодекс на блокадите“ и го пусна във „Фейсбук“.

Ето какво пише в него:

„Блокадите в цялата страна събират множество съвсем различни хора, обединени заедно в името на една обща цел. Далеч сме от мисълта да налагаме, каквито и да е правила на когото и да е от участниците в тях, но бихме искали да изложим виждането си, как трябва да изглеждат нещата, т.к. и без това правителството, срещу което се борим всички заедно, иска да ни злепостави.

Изброеното по-долу е информативно, не изчерпателно и изцяло пожелателно:

1. Неприемлива е публичната (демонстративна) употреба на алкохол в района на блокадите;

2. Недопустима е всяка употреба в района на блокадите на наркотични вещества и техните производни;

3. Неприемлива е всяка форма на агресия между съблокадниците или спрямо трети лица;

4. Молим, бъдете учтиви помежду си и спрямо всички останали;

5. Възползвайте се максимално от чувството си за хумор, спрямо всички провокации/провокатори – действа по-ефективно от всичко друго и обезоръжава провокаторите. Например: Някой крещи по вас, че нарушавате закона. Попитайте максимално учтиво за КОЙ закон става дума? Дали могат да цитират конкретната норма, която е нарушена?

6. Поддържайте добър външен вид, т.к. ние не сме партизани укриващи се в гората. Блокадите са изградени в центъра на София и страната, и идеята е да направим добро впечатление;

7. Дарените храна и напитки надвишават в пъти възможностите за консумация. Създайте организация на място и занесете излишното в някой дом за деца с увреждания, без родители, болница, дом за стари хора или просто нахранете някой бездомен и гладен човек.

Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян“.

„Сега“

 


image0 (9K)