Сирни Заговезни е! Посрещаме и Баба Марта

Отбелязваме два празника днес – Сирни Заговезни и Баба Марта (1 март).

Седем седмици преди Възкресение Христово и ден преди началото на Великия пост, е Неделя на Всеопрощението. По време на богослуженията църковните текстове призовават християните да простят и да поискат прошка.

Денят е известен и като Сирни Заговезни,като на него се спазват различни обреди и обичаи. Трапезата е без месо и семейни събирания са част от обредността на празника.

„Още от моето детинство този празник хората много го уважаваха. Млади семейства отиват при кръстника с дамаджана вино, с портокали, шоколадови бонбони да си дадат прошка.“

„Баба връзваше на тавана конец, на който връзвахме бяла халва, яйце, сирене. Някъде му казват „хамкане“, „амкане“, ние си му викахме „ламкане“ Идеята беше някой да успее да хване това, което се върти на конеца. Мама, татко, целувах ръка на баба и дядо , след това ние не тях, т. нар. прошка.“, казват врачани, цитирани от БНР.

В православната традиция взаимното опрощение е най-важно за днешната Сиропустна Неделя, преди началото на Великия пост.

„Един човек, когато не умее да прощава, той не умее и всички останали работи“.

Христос пък като е казал: „Прощавайте, за да бъдете простени“, се казва в светите писания.

Всяка година на Първи март пък българите се закичваме с бяло-червени мартеници, за да бъдем здрави щастливи, както и като предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта.

Не се знае откога точно датира тази уникална българска традиция.

Според една от легендите мартеници връзвали по българските земи още траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух, именно в съчетанието между белия и червения конец.

На мартениците се приписва и до днес магическата сила да предпазва от „лошотията“, най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче, или се поставят под камък.

СЕГА


image0 (9K)