Сирийски бежанци в Германия може да бъдат върнати в България

Сирийски бежанци в Германия може да бъдат депортирани обратно в България, ако са влезли през нашата страна в Европейския съюз. Медии във Федералната република съобщават за съдебно решение, което може да позволи на властите в Германия да ги връщат в нашата страна. Условието е чуждестранните граждани да са здрави и работоспособни.

Онлайн изданието на вестник „Велт“ посочва, че става дума за дело, разгледано от Административния съд в Дюселдорф. Според решението на магистратите 40-годишен сириец и 30-годишната му съпруга може да бъдат върнати в България. У нас те са получили право на убежище след бягството си от Сирия през октомври 2014 година.

Двамата заминали за Германия през януари 2015 година. Те поискали там бежански статут. Било им отказано, защото подобен статут вече им бил даден в България.

Съдиите постановили, че двамата сирийци не са застрашени от нечовешко отношение в България, защото бежанците имат достъп до социалната ни система. Магистратите все пак отбелязали, че „е трудно да се намери място за живеене и работа в България“, но все пак това не би трябвало да е проблем за здрави и работоспособни хора.


image0 (9K)