Синът на починала от К-19 българка в Гърция: Искаха ми €2800 за вещите ѝ

Екип в болница в Атина заплашвал българин, чиято майка починала в Гърция от коронавирус, след като е искал да получи информация за нея. Ямболията Антон Чернев сподели, че е преживял истински кошмар. Изпратили го в траурна агенция, където трябвало да плати 2800 евро, за да получи вещите на 65-годишната жена.

„Майка ми живее от 20 години в Гърция. Чухме се за последно на 27 юли. Тогава ми каза, че влиза в болница и я настаняват в стая, специализирана за лечение на болни с коронавирус. В болница беше приет и съпругът й, който е грък. До 14 юли майка беше в България, където й беше направен PCR тест. Той се оказа отрицателен. След около седмица каза, че не се чувства добре“, разказа Чернев пред Нова телевизия.

Мъжът, който е служител на МВР, допълни, че се е молил на приятели в Атина да му помогнат да разбере в коя болница е била настанена майка му.

„На 4 август ми се обадиха да ми кажат, че майка ми е починала два дни по-рано. А с писмо официално ме уведомиха за смъртта й на 10 август. Когато пристигнах в Гърция, се свързах с посолството и поисках преводач, който да ми помага, за да ми обяснят начините за погребение. От самата болница ме пратиха в траурна агенция, за да заплатя сумата от 2800 евро, за да ми предадат документи, включително смъртния акт, и вещи на майка ми. Жената в лечебното заведение се държа арогантно и ми каза, че нямали да ми дадат тялото и щели да ме дадат на прокурор. Щели да се свържат с Интерпол. Познати ме посъветваха да не плащам сумата, която ми казаха, тъй като може би става въпрос за корупционна дейност между болницата и траурната агенция“, разказа още синът на починалата българка.

Съпругът на майката на Антон е жив. Не е ясно обаче къде се намира той в момента. По думите на Чернев, съседи на гръка казали, че той е преместен в друго отделение на болницата.

„На 18 август г-н Чернев дойде в посолството и каза, че са му поискали голяма сума пари. Поех случая и се свързах с болничното заведение. От там отрекоха да са искали пари, но казаха, че не може г-жа Йорданка Великова да бъде погребана служебно, защото има роднини. В Гърция няма практика да се погребват хора служебно“, коментира Росен Наков, консул в посолството на България в Атина.

МВнР продължава да следи случая, а тялото на починалата българка е в хладилна камера.

 


image0 (9K)